TACETTİN DURMUŞ

30 Ağustos Zafer Bayramı, Kars’ta da iki ayrı etkinlikle kutlandı. Kars’ta önce resmi tören, ardından da CHP Kars İl Başkanlığı'nın kutlaması yapıldı.

Kars’taki resmi tören, Hükümet Konağı önünde düzenlendi. Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ile 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Tunç, burada bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

CHP Kars İl Başkanlığı da resmi törenin ardından Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. CHP İl Başkan Yardımcısı Selahattin Özşahin, tören sonrası yaptığı açıklamada, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un 99’uncu yıldönümünü gururla kutladıklarını söyledi.

Özşahin, şöyle devam etti:

“Bir savaşın özü yabancı zulmüne son vermekse o zaman, ezilen devlet ya da ulus açısından böyle bir savaş ilericidir. Buna karşılık, eğer bir savaşın özü sömürgelerin yeniden bölüşülmesi, yağmanın paylaşılması, yabancı toprakların yağmalanmasıysa o zaman, ata topraklarının savunulmasına ilişkin bütün sözler, halkın aldatılmasından başka bir şey değildir. Savaş, siyasetin devamıdır. Öyleyse savaş öncesinde güdülen siyaseti, savaşa yol açan, savaşı ortaya çıkaran siyaseti incelememiz gerekir. Bu siyaset emperyalist bir siyasete, yani mali-sermayenin çıkarlarını güven altına almak, sömürgelerle yabancı ülkeleri soymak, ezmek amacını güdüyorsa o zaman bu siyasetten doğan savaş emperyalisttir. Eğer güdülen siyaset ulusal kurtuluş siyasetiyse yani ulusa zulmedilmesine karşı olan yığın hareketinin ifadesiyse o zaman bu siyasetten doğan savaş, ulusal kurtuluş savaşıdır. Anadolu halkının emperyalist haydutlara karşı yürüttüğü ulusal kurtuluş savaşı meşru ve haklı bir savaştır.”

 

VİDEO1 GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Atatürk Anıtına Çelenk Bırakılması

* Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı

* CHP İl Başkan Yardımcısı Selahattin Özşahin

VİDEO2 GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Askerlerin Selam Vermesi

* Askeri Konvoyun Geçmesi

* Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı

* Kortej Yürüyüşü ve Askeri Geçit Töreni

 

Kaynak: anka