GÖKHAN TUZLADAN

CHP Edirne İl başkanı Fevzi Pekcanlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı buğday taban fiyatının beklentileri karşılamadığını söyledi. Gübre fiyatlarının çok yükseldiğine dikkat çeken Pekcanlı, “Çiftçilerin herhalde tuzlukla gübre atması lazım” dedi.

Pekcanlı, ton başına sert ekmeklik buğday alım fiyatı 2 bin 250 lira, arpa alım fiyatı ise bin 750 lira olarak açıklanmasını eleştirdi. CHP İl Başkanı Pekcanlı şunları söyledi:

“Hasat öncesi hiç olmazsa taban fiyatın belli olması üretici açısından ne yapacağını bilmesiyle alakalı bence olumlu bir düşünce. Fakat beklenen rakamı sayın Cumhurbaşkanı açıklayamadı. Geçen sene bin 600 liralarda açıklanan buğday fiyatları 2 bin 250 lira taban fiyat olarak açıklandı. Geçen seneye göre yüzde 35’lik bir artış var. Fakat çiftçi enflasyonunda da yüzde 35’lik bir artış var. Geçen sene, ‘Bu fiyatlar çok düşük’ diyen çiftçi, herhalde ‘Bu sene bu fiyatlar çok iyi’ diyemez. Enflasyon artışı da aynı verilen zam da aynı.”

“BU FİYAT İYİ DERSEK HAKSIZLIK YAPARIZ”

Anadolu’dan aldıkları haberlere göre buğday veriminin ve rekoltenin çok düşük olduğunu belirten Pekcanlı “Kapılar açılacak, yurtdışından, bizim çiftçimize verilecek paranın çok üst düzeyinde, Balkan, Ukrayna çiftçisine, diğer ülke çiftçilerine verilecek. Gübre fiyatındaki artış zaten yüzde 100’ün üzerinde. Yüzde 35’leri kabul eden çiftçilerin herhalde tuzlukla gübre atması lazım, bu dönemde. Çünkü gübre fiyatları aldı başını gitti. Gübre buğdayın yetiştirilmesinde en önemli etken maddelerden bir tanesi. Bu artışlarda biz buğday fiyatına ‘Bu rakam iyi’ dersek, çiftçimizin emeğine haksızlık etmiş oluruz” dedi.

 

Kaynak: anka