GENÇAĞA KARAFAZLI 

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nün 630 mevsimlik işçi alımı için 33 bin 929 kişinin girdiği noter huzurundaki kurada isimleri çıkmasına karşın 50 kadar işçinin işe alınmadığı ileri sürüldü. Kazanılmış haklarının gasp edildiğini belirten işçiler, yargıya başvuracaklarını dile getirdi. DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikası, gerekçelerin yasaya aykırı olduğunu belirterek, işçilerin haklarını sonuna kadar savunacaklarını açıkladı.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), 24 Şubat 2022 tarihinde Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin’deki toplam 49 çay fabrikasında çalışacak 630 mevsimlik işçi alınacağını duyurmuştu. İŞKUR, lise ve dengi okul mezunlarından “elektrik-elektronik, torna-tesviye, makine teknolojisi ve endüstriyel otomasyon teknolojileri” bölümü mezunlarının başvurularının kabul edileceğini açıklamış, ilana İŞKUR üzerinden 33 bin 929 kişi başvurmuştu. 29 Mart 2022 tarihinde saat 10.00’da Rize Gençlik Merkezi Konferans Salonu’nda noter huzurunda yapılan kura çekiminde alınacak işçiler belirlenmişti.

KURADAN 15 GÜN SONRA ‘DİPLOMANIZ YETERSİZ’ DENİLDİ

Kurada isimleri çıkan ve belgelerini hazırlayarak kuruma başvurmaları istenen bazı işçilere, “Diplomalarınız yetersiz” denilerek işe alımlarının iptal edildiği bildirildi. Bu durumda 50 kadar işçinin olduğu belirtildi.

“BİR EKSİKLİK OLSA BEN BURAYA BAŞVURU YAPAMAM İŞ-KUR ÜZERİNDEN” 

Kurada ismi çıkan, evraklarını tamamlayıp teslim ettikten sonra işe alınmayacağı haberi verilen makine teknolojisi mezunu Emre Taşar (21), ANKA Haber Ajansı’na yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

 “Ardeşen meslek lisesi makine bölümünden mezunum. ÇAYKUR’a başvurdum hangi branşlarda işçi alınacağı listesi de burada, buraya bunları boşuna koymamışlar. Başvurumu yaptıktan sonra herhangi bir sıkıntı olmadı başvurum onaylandı zaten bir eksiklik olsa ben buraya başvuru yapamam İŞ-KUR üzerinden. Başvurumu yaptım kurada çıktım kazandığım için beni aradılar fabrikaya çağırdılar. Fabrikaya gittim. Evraklarımı teslim ettim. Ardından bana işin 'hayırlı olsun' denerek beni gönderdiler. Yaklaşık 15 gün sonra beni telefonla arayan bir yetkili bana ‘seni işe alamıyoruz’ dedi. Nedenini sordum bana ‘diploman bu işte yeterli değil’ dedi. 

“BENİM GİBİ BİLDİĞİM YAKLAŞIK 50 KİŞİ BU GEREKÇELERLE KURADAN İSMİ ÇIKMASINA RAĞMEN İŞE ALINMADI” 

İŞKUR ilanında belirttiği şartlardan olan ‘makine teknolojisi’ bölümü mezunuyum dedim. Bu kez bana gerekçe olarak ‘dalın bilgisayarlı makine imalatı’ olduğunu beyan ederek makine teknolojisi diplomamın geçerli olmadığını, işe alamayacaklarını söylediler. Elimde İŞKUR tarafından askıya çıkan ilanda açıkladığı listede ‘makine teknolojisi’ var, dal açıklaması yok. Zaten yeterlilik almak için bölüm açıklamasındaki ‘makine teknolojisi’ yeterli. Bölümüm gayet uygun. Benim gibi bildiğim yaklaşık 50 kişi bu gerekçelerle kuradan ismi çıkmasına rağmen işe alınmadı. Bu haksız uygulama sadece bizim makine bölümünde değil bütün bölümlerde var. Bu haksızlık, adaletsizlik değil de nedir? Hakkımızı aramak için dava açacağız.”

“GENEL MÜDÜRLÜK KABUL ETMİYOR DİYE CEVAP VERİLDİ”

30 yıldan beri Ardeşen de esnaflık yaptığını, 20 yıldan beri de AKP’ye oy verdiğini ifade eden Erdem Taşer’in babası Özcan Taşer (60), 6 günden beri çalmadığı kapı gitmediği yetkili kalmadığını, haksızlık nedeniyle strese girdiğini, tansiyonun düştüğünü belirtti. Taşer, şöyle konuştu:

“Benim oğlum kuraya başvurdu ve kurada çıktı. Asil olarak çıktığı halde 15 gün sonra evrakları teslim etmesi için fabrikadan çağırdılar. Fabrikaya gidip bütün evraklarını teslim etti. 15 gün sonra bize telefon geliyor. Sizi işe alamıyoruz dedikleri zaman, ‘Ben niye alamıyorsunuz?’ diye sordum. ‘Genel müdürlük kabul etmiyor’ diye cevap verildi bana. 

“BEN TORPİLLE ÇOCUĞUMU İŞE VERİN DEMİYORUM. KURADA ÇIKMIŞ OLDUĞU EN DOĞAL HAKKININ YERİNE GELMESİNİ İSTİYORUM”

Bende oğlumu alıp Rize ÇAYKUR Personel Daire Müdürlüğü’ne gittim. Neden işe alınmadığını sordum. Bana daire başkanının kullandığı kelime şu: ‘Ben buradaki listeleri tanımam. Bana elektrik (pano) çizimi olacak’ diye bir bilgi verdi. Ben de o sorusuna cevaben listelerde niye astınız dalları niye belirttiniz dediğim zaman, ‘O benim sorunum değil, derdinizi İŞ-KUR’a anlatın’ dedi. Gitmediğim kapı kalmadı. AKP ilçe teşkilatını aradım, başkanından yardımcısına ‘haklısın’ cevabı veriyorlar ilerisi yok. Haklısın o kadar.

Ben şimdi çocuğumun hakkını istiyorum. Ben torpille çocuğumu işe verin demiyorum. Kurada çıkmış olduğu en doğal hakkının yerine gelmesini istiyorum. Başka bir talebim yok. Adalet yerini bulsun başka bir şey istemiyorum. Sonuna kadar hakkımızı arayacağız.” 

ÇAYKUR’A İTİRAZ ETTİ, CEVAP ALAMADI

Kurada ismi çıkan ancak işe alınmayan Ömer Faruk Fazlıoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi yazarak, yanlışlığın düzeltilmesini istedi. Fazlıoğlu’nun dilekçesi şöyle:

“Müdürlüğümüz bünyesinde eksik işgücü ihtiyacı karşılamak üzere 2022 yılında Rize İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılan kurada asıl olarak seçilmiştim. Ben Rize Tevfik İleri Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nden elektrik elektronik teknolojisi bölümünden mezun oldum. Mezun olduğum bölümde alan kurumunuz tarafından kabul edilen okul bölümler arasında olmasına karşın başvurum haksız bir şekilde kabul edilmemiştir. 

“OKUL BÖLÜMLERİ İLE İLGİLİ BİR AÇIKLAMA YAPILMIŞ OLUP ALAN KONUSUNDA BİR AÇIKLAMA BULUNMAMAKTADIR”

Bölümün elektrik elektronik teknolojisi olduğu ortada iken diplomam da alanımın ses ve görüntü olmasından bahisle şartları sağlamadığım gerekçesi gösterilerek başvurunun reddedilmesi hukuka aykırıdır kaldı ki, işe alım konusunda müdürlüğünüzce mezun olunan okul bölümleri ile ilgili bir açıklama yapılmış olup alan konusunda bir açıklama bulunmamaktadır. Haksız ve hukuka aykırı olarak işe alınma başvurum reddedilmiştir. Bu haksızlığın giderilmesi ve işe baş vurumun kabul edilmesini istiyorum.”

Fazlıoğlu, başvurusuna 1 hafta geçmesine karşın bir cevap alamadı.

“BU HUKUKİ DEĞİL BU KEYFİ BİR TUTUMDUR” 

ÇAYKUR’da her gün yeni bir uygulamaya tanık olduklarını ifade eden DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, işe alınmama için gösterilen gerekçelerin yasalara aykırı olduğunu belirterek, hakları gasp edilen işçilere hukuki destek vereceklerini, haklarını sonuna kadar savunacaklarını söyledi. Aslan, şöyle dedi:

“ÇAYKUR yetkilileri kurada kazanan arkadaşlarımızın dosyalarında birtakım eksikler var denilerek iş başı yaptırmıyorlar. Bu hukuki değil bu keyfi bir tutumdur. Bunun anlamı şu, skoru belirlenmiş bir maçın yeniden oynatılması anlamına gelir. ÇAYKUR işçi alımında alacağı kişilerin hangi özelliklere sahip olacaklarını ilan etmekte, arkadaşlarımız bu koşullarına yerine getirdikleri için sınavlara kuraya katılma hakkı elde ediyorlar. 

Şimdi şu soruları sormak istiyoruz: Daha önce kura çekimi yapılarak alınan işçilerin kurasında da hile yapıldığını düşündüğümüzde, bugün acaba istedikleri işçiler sınavlara girememiş midir? İstedikleri işçiler bu sınavı kazanamamış mıdır? Yoksa başka yerlere söz verdiklerinden dolayı mı bu işçi arkadaşlarımıza birtakım zorluklar çıkarmaktadırlar? 

“ÇAĞRIMIZ BİR AN ÖNCE İŞÇİ ARKADAŞLARIMIZIN KAZANMIŞ OLDUKLARI HAKLARININ İŞBAŞI YAPTIRILARAK KENDİLERİNE VERİLMESİDİR”

Bu konuda sendika olarak Gıda-İş olarak, Gıda-İş yönetimi olarak bu keyfi tutumu kınadığımızı belirtmek istiyorum ve her türlü hukuksal mücadele içerisinde bu arkadaşlarımızla dayanışma içerisinde olacağız. Onların sorunlarına sahip çıkacağız. Onlarla her türlü dayanışmayı göstereceğiz. Bunu buradan özellikle belirtiyoruz. Çağrımız bir an önce işçi arkadaşlarımızın kazanmış oldukları haklarının işbaşı yaptırılarak haklarının kendilerine verilmesidir” dedi.

 

Kaynak: anka