İLYAS GÜR

Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, üreticilerin protesto ettiği kota uygulaması için “Ben de kendi çayımın 100-200 kilosunu ancak devlete verebildim, ÇAYKUR'a kendimize satabilmiş oldum. Geriye kalan çayı özel bir fabrikaya verdim” dedi.

Rize’de basın toplantısı düzenleyen ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, şunları söyledi:

“Mayıs ayında 123 bin 715 ton çay alımı yapıldı. Onun da para karşılığı 468 milyon TL; dün, bugün ve yarın için ödeniyor. Üreticiler paralarını çekebilecekler. Geriye kalan haziran ayının tonajı da 190 bin ton, bunun parası da temmuz ayının sonuna kadar bir şekilde üreticilerimizin hesaplarına aktarılacak.”

Kota ve kontenjan konularına da değinen Alim, “Mayıs ayında 600 kilo kota verdik. Vatandaşlar ‘Kontenjan koyuyorsunuz, dolduramıyoruz’ demelerine rağmen 30 günde çayı topladıklarını düşünün; 15 kilo olsa bile kontenjan, herkes 600 kilo kotasını çok rahat doldurabiliyor” dedi.

“GÜNLÜK LİMİTİ TAKİP EDENLERİN ELİNDE ÇAY KALMADI”

Alim, kota ve kontenjan konusundaki sorulara ise vatandaşın acele ettiğini, aceleci grupta kendisinin de olduğunu belirterek, “Sadece üreticiye söylemiyorum aceleci davrandıktan sonra bu şekilde doldurması mümkün değil. Ben de o grup içerisindeyim, ben de kendi çayımın 100-200 kilosunu ancak devlete verebildim, ÇAYKUR'a kendimize satabilmiş oldum. Geriye kalan çayı özel bir fabrikaya verdim. Hiç acele etmeden verilen günlük limiti takip edip devam eden hiç kimsenin çayı elinde kalmadı.”

 

Kaynak: anka