TUNAHAN ÜNSAL

Çanakkale Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erdal Gezen, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun pandemi önlemleri gerekçesiyle sahil bandı ve parkları kapatma kararının iptali için dava açtı. Gezen, dava dilekçesinde “Çanakkale kent halkının yaşam alanları sınırlanmış, şehir halkını sosyal mesafenin korunamadığı dar cadde ve sokaklarda sıkışmaya mahkum edilmiştir” ifadesine yer verdi.

İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile Çanakkale'nin sahil bandı, kordon boyu ve parkları 1 Haziran’a kadar kapatılmıştı. Alanla girişlerin önlenmesi için de bariyerler konmuştu.

Gezen, acilen yürütmenin durdurulmasını ve kararın iptalini istediği dava dilekçesinin açıklama bölümünde şu görüşleri dile getirdi:

“Çanakkale Belediyesi mücavir alan sınırları içinde kalan Kordon, İskele Meydanı, Yeni Kordon, Güzelyalı Köyü ve Dardanos mevkii ile Kepez Beldesi gibi uzun ve geniş sahil şeritlerine, aynı zamanda vatandaşların sosyal mesafe kriterlerine kolaylıkla riayet edebilecekleri Halk Bahçesi, Özgürlük Parkı gibi birçok park ve toplanma alanlarına sahiptir. Hukuka aykırı olduğunu düşündüğüm karar neticesinde Çanakkale kent halkının yaşam alanları sınırlanmış, şehir halkını sosyal mesafenin korunamadığı dar cadde ve sokaklarda sıkışmaya mahkum edilmiştir.

“CADDELER YAYALAR İÇİN DAR”

“Bilindiği üzere Çanakkale Valiliği’nin de bulunduğu caddenin büyük bir bölümü yayaların yürüyebilmesi adına oldukça dar bir alana sahiptir. Yürüyüş sırasında birbirlerine son derece yakın olarak geçen ve istemsizce temasta bulunmak zorunda kalan vatandaşlarımız bu durumdan oldukça tedirginlik duymaktadır. Vatandaşların temas ve mesafe riski bulunmadan yürüyecekleri sahil bandının yasak kapsamında olması vatandaşları dar caddeleri kullanmakta çaresiz bırakmıştır. Bu durum açıkça pandemi önlemleri ile çelişmektedir.

“Görüldüğü üzere Çanakkale kent halkının belirli yerlere gitmesinin yasaklanması İçişleri Bakanlığının 16.05.2021 tarih 8160 sayılı genelgesi gereği Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfsızssıhha Kurulunun 16/05/2021 tarihli kararı ile alınmış olsa da bu durumun da hukuka uygunluğu bulunmamaktadır” 

Dilekçenin sonuç bölümünde ise “Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfsızssıhha Kurulunun 16/05/2021 tarih 5/E karar numarası, kademeli normalleşme tedbirleri gündeminde alınan sokağa çıkma kısıtlaması tedbirleri başlıklı 1/7. kısmının Çanakkale kent halkının belirlenen yerlere girişinin yasaklanmasına dair açıkça yasal dayanaktan yoksun kısmının yetki, şekil, sebep, konu, maksat yönlerinden hukuka aykırı olması nedeniyle kararın acilen yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline” denildi.

 

Kaynak: anka