MELİS ANTER

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bugün AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut’ın da katılımı ile sahil temizliği etkinliği düzenlendi. Landrut, "Küresel ısınmanın aşısı yok. Hepimizin bu çalışmalara dahil olması gerek. Hükümetler, belediyeler ama aynı zamanda bireyler de bu değişim veya dönüşümlere katılmalı" dedi.

Etkinliğe Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, Çöpten Sanat adını verdiği çalışmaları yapan Sanatçı Şinasi Yelkenci, belediye başkan yardımcılar ile ilçede bulunan okullardan birçok öğrenci, öğretmenler ve veliler katıldı.

Etkinliğe katılan öğrencilere sanatçı Şinasi Yelkenci iklim krizi ve deniz kirliliğine dikkat çekmek için yaptığı çalışmaları hem anlattı hem de daha önce sahillerden toplanmış olan çöplerden aynı şekilde çalışmalar yapmalarına yardımcı oldu.

Öğrenciler denizden toplanan malzemeler ile geri dönüşüm çalışması yaparken Ahmet Aras ve Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, öğrencilerle çevre ve deniz temizliği hakkında sohbet etti, önerilerde bulundu.

Aynı zamanda etkinlikte sanatçı Şinasi Yelkenci’nin denizden toplanan çöplerle yaptığı eserlerden oluşan ve adının aslında "Balıkhane" olması gerekirken denizdeki plastik atıklarının miktarından dolayı "Palıkhane" adını verdiği mini bir sergi yer aldı.  

AB’NİN GREEN DEAL YAKLAŞIMINI BENİMSİYORUZ VE YEŞİL MUTABAKAT İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Etkinliğin başında basın mensuplarına açıklama yapan Aras şunları söyledi:

“Avrupa Birliği Delegasyonumuz biliyorsunuz daha önce de Bodrum’u ziyaret etmişti. Özellikle deniz kirliliği konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler yapmıştık. Aynı şekilde yine bugün Sayın Büyükelçimizin başkanlığında gelen delegasyonla beraber ve büyük bir katılımla hem çevre gönüllülerinin hem de çocuklarımızın yani öğrencilerimizin katılımıyla Gümbet sahilinde büyük bir farkındalık projesi yürütülüyor. Dünyada şu anda iklim krizi gündemde ve bu iklim krizinden en fazla etkilenen bölgelerin arasında Akdeniz ve tabi ki Anadolu ve Muğla ve Bodrum’da var. Biz bunun etkilerini bu yaz çok acı bir şekilde hissettik. Büyük orman yangınlarında çok büyük orman alanları tahrip oldu. Aynı zamanda bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldık. Özellikle iklim kriziyle beraber yağmur rejiminin bozulması, yine içme suyu kaynaklarına ulaşımımızı veya onların yeterliliğini tehlikeye atmakta. O yüzden bir an önce bir bütün olarak hem dünya, ülkeler, bölgeler ve yerel yönetimler olarak ve tabi ki bireysel olarak bütün insanlar iklim krizinin farkında olmak zorundalar. Bunun için bir şeyler yapılması gerektiğini bilmek durumundalar. Her bir çaba küçükte olsa bizim için çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu yüzden iklim krizinin etkilerini azaltmak için, karbon emisyonunu azaltmak için, karbon ayak izini yok etmek için ya da çok azaltmak için özellikle Avrupa Birliği nezdinde yürütülen Green Deal yani Yeşil Mutabakat çalışmalarını bizde ilgiyle izliyoruz, takip ediyoruz. Sürdürülebilir bir yaşam için, ekonomi için, tarım için, temiz enerji için yine geri dönüştürülebilir bütün insanların kullandığı tüketim ürünleri için hepimizin yapacak çok işi var. Çok büyük sorumluluğumuz var. Gelecek nesillere karşı ciddi sorumluluklarımız var. O yüzden bizde Avrupa Birliğimizin Green Deal yaklaşımını benimsiyoruz. Bodrum’da da bir yeşil mutabakat eylem planı hazırlamak için girişimlere başladık.

İKLİM KRİZİ SÖZLEŞMESİ İMZALADIK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE İKLİM KRİZİ OFİSİ KURDUK

Özellikle Bodrum’u dünyanın en çok sevdiği turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum’u korumak için, gelecek nesillere taşımak için, denizi korumak için, çevreyi korumak için, ormanları korumak için, çocuklarımıza bırakacağımız mirası korumak için yapacak çok şey olduğuna inanıyoruz ve bu türlü çalışmaların da bu hedefe hizmet edeceğini de kesinlikle biliyoruz. Bende şahsen buna inanıyorum. Biz ayrıca belediye olarak hem iklim krizi sözleşmesini imzaladık hem sürdürülebilirlik ve iklim krizi ofisi kurduk. Belki de bunu kuran ilk belediyeyiz. Bunu da ifade etmek istedim.”

KÜRESEL ISINMANIN AŞISI YOK

Etkinliğe katılmaktan çok mutlu olduğunu belirten AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ise açıklamasında, şunları söyledi: 

“Öncelikle Sayın Bodrum Belediye Başkanı’na teşekkür etmek isterim. Böyle bir organizasyona katılmaktan çok büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bodrum’u hep duymuştum, hep gelmek istiyordum. Şimdi ilk kez Bodrum’a geldim. Ekonomik ve toplumuzun karşısındaki yeşil dönüşümler hem bizim neslimiz hem de gelecek nesil için aslında çok büyük bir mücadele. Küresel ısınmanın aşısı yok. Hepimizin bu çalışmalara dahil olması gerek. Hükümetler, belediyeler ama aynı zamanda bireyler de bu değişim veya dönüşümlere katılmalı. Çünkü dünyamızı yaşanılabilir bir dünya olarak görmek istiyoruz. Bugün sayın belediye başkanı ile Bodrum’da aslında deniz kirliliğine dair bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz ki bu Türkiye, Avrupa, Akdeniz ve tüm dünya şemasında çok çok büyük bir problem. Çünkü denizlerdeki plastik sayısı, miktarı hala korkutucu bir şekilde artmakta. Bu bioçeşitliliğe, yaşama ve herkese aslında bir tehdit oluşturuyor. Bugünkü amacımızda gençler özellikle gençler ama genel nüfusta da denizlerdeki plastik atıklara dair bir farkındalık yaratmak. Bu denizlerdeki plastiğin azaltılması için aslında kaynağından başlamamız gerek. Yani daha az plastik kullanmak, döngüsel ekonomiye geçmek gibi adımlarla su üzerinden denize ulaşan ve denize ulaştığında da hayvanların midesine kadar gidebilen plastikleri ki dün gördüğüm kaplumbağalarda da tanık olmuştum, ortadan kaldıramasak bile en aza indirgememiz lazım.”

 

Kaynak: anka