İstanbul’un en fazla yeşil alana sahip ilçelerinden Büyükçekmece’de, orman yangınlarına karşı drone destekli denetimlere başlandı.

Türkiye’de ardı ardına meydana gelen orman yangınları Büyükçekmece Belediyesini harekete geçirdi. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Büyükçekmece göl havzası, ormanlık alanlar ve tarım arazilerinde drone destekli denetim başlattı.

Zabıta ekipleri, gün boyu dronelarla yangın riski bulunan bölgeleri tarıyor. Piknik alanlarında ateş yakılmaması ve mangal yapılmaması konusunda vatandaşları uyaran belediye ekipleri, ayrıca göl havzasına kaçak hafriyat dökümü yapanlar, kaçak inşaat ve kaçak ağ balıkçılığı yapanları da dronelarla tespit ediyor.

“TEDBİRLER ALDIK"

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin denetimlerini yerinde inceleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, şu açıklamayı yaptı:

“Ciğerlerimiz yandı, yanmaya da devam ediyor. Tecrübenin sonu yok, gördüğümüz manzara karşısında. Hemen kendi bölgemizde tecrübelerimizi çoğalttık. Büyükçekmece’de birçok yerde orman ve ormancıklar var, karşınızda gördüğünüz gibi. Burada piknik yapan insanlar var. Zaman zaman da ateş yakıyorlardı. Onların uyarılması ve mutlak suretle kesin olarak yasağın uygulanması bakımından artık drone ile şehrimizi 24 saatin en az 20 saati veya 18 saati takip etmeye başladık. Gün battıktan sonra hava kararıncaya kadar, sabahın erken saatlerinden itibaren her türlü tedbiri aldık. Drone çok önemli bir silah bizim için. Bir haftadan beri bölgemizde, ormanlarımızda, ormancıklarımızda, yeşil alanlarımızda bir tane duman çıkmıyor. Demek ki bu istersek yapılıyormuş.

Güneyde dumanı görünce kuzeyde ne yapacağımızı şaşırmadık ama çok etkilenerek hemen, can havliyle ‘ne yapmamız gerekir’ dedik ve çözüm yolları bulduk. Çevre Denetim Müdürlüğümüzün ekipleri, Zabıta Müdürlüğümüzün ekipleri ve onların destek unsurları, 200 kilometrelik Büyükçekmece ilçe sınırlarında şu anda tabiri caizse yangın anlamında bize zarar verebilecek her türlü tedbiri aldık. Yine olabilir ama her türlü tedbiri aldık. Almaya devam ediyoruz. Kaçak yapılaşmayı, kaçak toprak dökümünü, kaçak zehirli madde dökümünü, kaçak avlanmayı yüzde 90 itibariyle engellemiş durumdayız. Drone kullanmaya devam edeceğiz."

Kaynak: anka