ZEHRA DEĞİRMENCİ / SİBEL KAHRAMAN

Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi, avukat Dilara Yıldız’ın öldürülmesi protesto etti. Merkez sorumlusu Özlem Gürgen Eldem, “Türk Medeni Kanunu’nun 6284 sayılı Kanun’un uygulanmasını, aile hukuku ve kadına karşı şiddet alanlarında uzlaşma ve arabuluculuk uygulamalarının kabul edilmemesi, nafaka konusunda yasal bir değişiklik yapılmamasını ve İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe alınmasını önemle vurguluyoruz” dedi.

Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi, İstanbul Barosu üyesi avukat Dilara Yıldız’ın eski nişanlısı tarafından öldürülmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamayı, baronun Kadın Hakları Merkezi sorumlusu avukatı Özlem Gürgen Eldem okudu.

Eldem, avukatlar olarak yasaların uygulanmasını, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmemesi gerektiğini ve erkek egemen sistemin kadınları ötekileştirerek eril şiddete maruz bıraktığını defalarca söylemelerine rağmen dikkate alınmadıklarını söyledi. Eldem, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekildi, 6284 Sayılı yasa etkin uygulanmadı, nafaka tartışılmaya açıldı, kadının özgür bir birey olduğunu kabul etmeyen zihniyete cesaret verici söylemlerde bulunuldu. Adli makamlar kadın cinayetleri davalarında şiddeti meşrulaştıran argümanları kabul ederek indirim yoluna gitmekte, kadınların şiddete maruz kaldığı yönündeki şikâyetlerin inandırıcılığını sorgulamakta, acil önlemler alınmamaktadır. İlgili makamların şiddet karşısında ayrımcı, pasif ve özensiz davranışları kadınları korumasız bırakmaktadır. Dolayısıyla, kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin artmasına yol açılmaktadır. Tıpkı avukat Dilara Yıldız cinayeti gibi.”

"6284 SAYILI KANUN EKSİKSİZ UYGULANSIN"

Eldem, kadına yönelik şiddetin engellenmesi için şu adımların atılması gerektiğini söyledi. Eldem, şunları söyledi:

“Türk Medeni Kanunu’nun 6284 sayılı Kanun’un uygulanmasını, aile hukuku ve kadına karşı şiddet alanlarında uzlaşma ve arabuluculuk uygulamalarının kabul edilmemesi, nafaka konusunda yasal bir değişiklik yapılmamasını ve İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe alınmasını önemle vurguluyoruz. Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi ve üye avukatlar olarak bir kez daha kadınların yanında mücadelemizi sürdüreceğimizi vurguluyor, meslektaşımızı katleden zanlı Oktay Dönmez’in en ağır cezayı alması için yasal sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

 

Kaynak: anka