HABER: SİBEL KAHRAMAN / KAMERA: ZEHRA DEĞİRMENCİ

Bursa’nın tarihi çarşı ve hanlar bölgesindeki esnaf; Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi kapsamında Cumhurbaşkanlığı’nın aldığı acele kamulaştırma kararını gerekçe göstererek başlattığı yıkıma tepki gösterdi. Bölgedeki duvarlara, “Sizin servetiniz, bizden çaldıklarınızdır” yazıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım projesinde, bölge esnafı ve binalarda oturanlar kendi dükkan ve evlerinin bulunduğu alanların yıkım kararına karşı Danıştay’a dava açmıştı. Açılan dava sonuçlanmadan, bölgenin; Cumhurbaşkanlığı’nın acil kamulaştırma kararı gerekçe gösterilerek yıkılmak istenmesi nedeniyle bölge esnafı ve binalarda yaşayanlar, yıkıma karşı direniş başlattı.

Vatandaşlar, tepkilerini; duvarlara “B.B.B (Bursa Büyükşehir Belediyesi) servetiniz bizden çaldıklarınızdır”, “Vatandaşa kapı dışarı, yandaşa ticaret alanı” yazarak duyurdu. Bir kadın, yıkım ekipleri ile tartıştı. Kadın şunları söyledi:  

“Şuradan da benim şu kapının önünden beni öldürüp öyle geçersiniz içeriye. Böyle bir şey yok ya. Bu insanlık suçu. Sakin olmayacağım. Ya bu nasıl bir şey ya? Yangından mal mı kaçırıyorsunuz ya? Kendi evim, 50 senedir burada oturuyoruz biz. Bu hayvanlık ya, insanlık değil bu.”

 

 

Kaynak: anka