METİN YOKSU

Batman'da iki sanatçı, cam şişelere doğa motifleri çizerek "Şişede Sanat" adıyla satıyor; elde edilen geliri de SMA'lı hastalara bağışlıyor.

Batman'da faaliyetlerini sürdüren Tiyatro Ritüel bünyesinde çalışmalarını sürdüren Ali Kuday ile Halk Eğitim Merkezi’nde resim öğretmenliği yapan Ebru Demirtaş, boş cam şişeleri toplayarak sanata dönüştürüyor. Çevreden ve çöpten topladıkları boş şişelerin üzerlerine doğayı ve kadınları simgeleyen motifler çizen ikili, yaptıkları çalışmaya da "Şişede Sanat" adını verdi. Şişeleri sosyal medyadan satışa çıkaran ikili, boya masrafını çıktıktan sonra elde gelirin tamamını SMA hastası çocuklara bağışlıyor.

"Şişede Sanat" adını verdikleri çalışmalarına başlama fikrinin iklim krizi ve doğada yaşanan tahribatlara ilişkin farkındalık yaratmak olduğunu anlatan resim öğretmeni Ebru Demirtaş, "Bir arkadaş, şişelerimizin çöpe gittiğini ve artık bunu dönüşüm için kullanabileceğimizi önerdi. Benim için de bir avantaj oldu. Çünkü öğrencilerime hem aktivite oluyordu hem de geliriyle öğrencilerin boya masrafına karşılıyorduk. Biz bunları güzel bir şekilde süsleyip, güzel bir dekor veya farklı bir şekilde kullanımı yapıp satmaya çalışıyoruz. Gelen geliri de aynı zamanda hem öğrencilerimizin masrafını çıkarıp bir yandan da SMA hastaları var biliyorsunuz. Kimin elinden ne kadar destek gelirse o kadar iyi oluyor ve biz de elimizden geldikçe şişelerden gelen bir takım geliri de onlara gönderiyoruz. Yani bu tür şeylerin dönüşümünün yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çöpe gitmesi yerine biz bunu değerlendiriyoruz. Aynı zamanda dediğim gibi, hem SMA hastalarına destek oluyoruz, aynı zamanda da öğrencilerimizin masraflarını çıkarıyoruz" dedi.

AMAÇ FARKINDALIK

Şişelere çizdikleri motifleri seçerken farkındalık yaratmaya özen gösterdiklerini anlatan Demirtaş, "Biliyorsunuz bu son zamanlarda orman yangınları gündem oldu. Biz bu şişeleri doğaya atmak yerine, doğaya zarar vermek yerine değerlendiriyoruz. Genel olarak yaptığımız süslemeler doğayı anlatacak motifler oluyor. Yaprak motifi kullanabiliyoruz. Aynı zamanda sadece doğa değil de kadına yönelik şiddete de yönelikte çok şey kullandık. Mesela biz şişelerimizin üzerine kadın figürlerini kullandık. Tabi başlarda bir tepki alsak da biz farkındalık yaratma amacındaydık. Kadınların ne kadar değerli olduğunu, biz her yerde göstermeye çalışıyoruz. Bunu, öğrencilerimiz ile de aynı zamanda farkındalık yaratmak için şişelerde kullandık. Gündemde olan aslında hem orman yangınları hem kadına şiddet hem doğaya olan zarar hepsini elimizden geldikçe çizimlerde kullanıyoruz ve bunu insanlara farkındalık yaratmak amacıyla da sunuyoruz" dedi.

SMA hastalarına nefes olmak için destek beklediklerini ifade eden Demirtaş, insanların sosyal medya aracılığı ile veya Tiyatro Ritüel'e gelerek şişeleri alabileceklerini dile getirdi. Demirtaş, farkındalık yaratmak amacıyla daha büyük atıkları da sanata çevirme fikirlerinin olduğunu ve destek beklediklerini söyledi.

SANAT YAŞATIR

"Şişede Sanat" çalışmalarına destek veren Ali Kuday ise yaptıkları çalışmalarının tüm gelirinin SMA hastalarına gittiğini vurguladı. Bugüne kadar küçük bir ilginin olduğunu belirten Kuday, çalışmalarını istikrarlı bir şekilde çocuklar için devam ettirmek istediklerini belirtti. Kuday, "Ulaşmak isteyenler Tiyatro Ritüel veya Şişede Sanat sayfasından bize ulaşabiliyorlar. Biz, o şişeleri ya kargo ile gönderiyoruz ya da gelmek istediklerinde biz onlara bir şekilde ulaştırabiliyoruz. Fiyat konusunda, net bir fiyat yok, bağış olduğu için. Kimin gönlünden ne koparsa, yani SMA hastası için, onun için net bir fiyat sabit ücret belirlemiyoruz. Kim ne kadar bağışlamak isterse… Şişede Sanat fikrini geliştirerek devam ettirmeyi düşünüyoruz. Sanat yaşatır. Şişeler çöpe gideceğine SMA hastası çocuklar bir nefes alsın diye siz de şişede sanata destek verebilirsiniz" dedi.

Kaynak: anka