İzmir Bornova Belediyesi’nin geçen yıl hizmete açtığı Bornova Belediyesi Atatürk Sivil Toplum Örgütleri Yerleşkesi, başta dernekler olmak üzere vakıf, federasyon, konfederasyon, temsilcilik, platform, kooperatif, topluluk, sivil inisiyatif, sivil ağ ve girişim gibi 250’nin üzerinde STK’ya merkez oldu.

Bornova Belediyesi, Altındağ Atatürk Kültür Merkezi’ni 2020 yılında yaptığı düzenlemelerle Sivil Toplum Kuruluşları Yerleşkesi haline getirdi. Yerleşke, İzmir’de yerel yönetimler bünyesinde ilk olma özelliği taşıyan geleceğin yeni nesil çalışma modeli Co-working Space konsepti ile sivil toplum kuruluşlarına hizmet veriyor.

6 AYDA 38 TOPLANTI

Yerleşke, pandemiden dolayı Mart 2021'den bu yana toplam bin 160 kişinin katıldığı 38 STK toplantısına ev sahipliği yaptı. Yerleşkeye üye olan STK’larla çevrimiçi ve canlı olarak 34 etkinlik yapıldı. Bu programlara bin 253 kişi katılırken yerleşkeyi 2 bin 40 kişi ziyaret etti.

STK'LARA BELEDİYE OLANAKLARI

STK yerleşkesinde, ortak sekretarya, toplantı salonları, çalışma alanları, posta kutuları ve iletişim hatları gibi derneklerin temel ihtiyaçları Bornova Belediyesi tarafından karşılanıyor. STK’lar, merkezi adres gösterip her türlü toplantı, çalışma ve faaliyetlerini ortak alanlarda ve salonlarda yapabiliyor. STK’lar, belediye tarafından sunulan profesyonel sekretarya hizmetinden yararlanırken bu sayede sürekli ulaşılabilen bir yapı içinde faaliyetlerini sürdürme imkanı buluyor.

BİR YILDIR FALİYETTE

Yerleşkenin, STK’ların rahat kullanımı amacıyla gerekli olan her şeyin hazırlanarak 1 yıl önce faaliyetlerine başladığını belirten Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Bornova Belediyesi olarak, bizim gibi pek çok alanda Bornovalılar için çalışan STK’ların yer ihtiyaçlarını çözmeyi, çalışmalarını daha rahat ve işbirliği içinde yapabilmelerini hedefledik” dedi.

Kendisinin de yıllarca STK’larda görev yaptığını hatırlatan Başkan İduğ, “Onların en büyük sorunlardan birinin bina ve toplantı salonu ihtiyacı olduğunu biliyorum. Bunun için kültür merkezi binamızı dönüştürerek STK’ları bir çatı altında toplamayı amaçladık. Bu sayede onların yaşadığı sorunları ortadan kaldırdığımız gibi sürekli ulaşılabilen bir yapıyı da hayata geçirmiş olduk. Ayrıca derneklerimizin birbiriyle iç içe olması daha etkin bir iletişimi, doğal olarak da iş birliğini beraberinde getirecektir” diye konuştu.

MASRAFSIZ, ETKİN VE YENİLİKÇİ

STK’ların yer ihtiyaçlarına çözüm olması için projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Mustafa İduğ, “Burada ortak çalışma alanlarıyla masrafsız, etkin ve yenilikçi bir alan oluşturduk. Yerleşkede yer alan derneklerimiz, kira, aidat, ısınma ve sekreterya düşünmeden tüm çalışmalarını ve yönetim kurulu toplantılarını burada yapabiliyor. Burası maddi konuların aradan çıktığı, tamamen proje konuşulan, iş birliği içinde çalışılabilen ve bölgesel ekonomiye katkı sağlayabilecek bir alan” dedi.

Başkan İduğ, Bornova Belediyesi Atatürk Sivil Toplum Örgütleri Yerleşkesi’nde yer almak isteyenlerin Bornova Belediyesi’nin resmi internet sitesinde yer alan formu doldurarak üyelik işlemlerini başlatabileceğini söyledi.

Kaynak: anka