ZEKERİYA ERCİVAN

İnşaat Mühendisi Şenda Aksungur, Bolu’da bina imalatlarında otopark ücretlerinin mutlaka belirlenmesi gerektiğini söyledi. Aksungur Bolu Belediyesi’nin özellikle imar hattında ve bina içine otopark yapılamayacak durumda olan binaların otopark bedellerinin bir an önce belirlemesi gerektiğinin altını çizerek, bu bedelin belirlenmesinde yaşanan gecikmenin sektörü kötü yönde etkilediğini bildirdi.

İnşaat Mühendisi Şenda Aksungur, ANKA Haber Ajansı muhabirine şunları söyledi:

“BİZİM SIKINTIMIZ, TÜRKİYE’NİN SIKINTISI”

“Bu otopark yönetmeliğinin eskisiyle çok büyük bir farkı yok. Yani belediyelere o hak bizzat tanınmış. Şimdi bazı şeyler duyuluyor piyasada belediyelerin hakkı yok, otopark yapamıyor vs. Bunların aslı astarı yok. Devletin çıkartmış olduğu yönetmelikte belediyelere otopark yapılamayacak yerlerde otopark yaparak onlara oradan yer verme hakkı var. Açık ve net belirtilmiş. Ayrıca bir de yönetmelik çıkartılmış yönetmeliğin tarihi de 25 Mart 2021’de tekrar takviye edilmiş bu yönetmelik. Nasıl yapılacağı, vatandaş kendisi yaparsa veya bahçede bile toprağın altında otopark yapma hakkı getirilmiş. Üzerini kapatmak ve yeşillendirmek şartıyla. Ancak bizim buradaki sıkıntımız yani bütün Türkiye’de aynı sıkıntı olduğunu zannediyorum.

Otoparkın yapılamayacağı yolun ve şartlarının buna müsait olamayacağı yerler. Birincisi mesela belirli şartlara haiz olması lazım. Binanın, belirli metrekaresi olması gerekiyor. Onun olmadığı yerlerde mesela 3-5 metrekare ile o hakkı kaybedebilir. Belki belediye bunu hoş görebilir. İkincisi bina imar hattına sıfırdır. Önden ve arkadan da aynı şekilde sıfır olabilir. Hatta üç yönünden de sıfır olabilir. O zaman otoparka giriş rampa, yani rampa yapma şansı yok. Çünkü o rampayı binanın kendi arsası üzerinde yapma şansı var. Başka türlü yolu kazarak otoparka girme hakkı yok.

Zaten girmemesi de normal. O şartlarda karşımıza şöyle bir şey çıkıyor belediyeler kendisi münasip bir yere otopark yapacak ve otopark yapamayan bu binalara iş yerleri olabilir. Yönetmelikte belirtildiği otopark sayısı kadar yer verebilir, belirli bir bedel dahilinde. Bu bedelinde nasıl bulunacağına dair bir madde yok. Bu bedeli de belediyeler kendileri takdir edecekler. Yalnız biz her şeyi devletten beklediğimiz için belki bunda da devletten bir katkı bekleyebiliriz. Belki arazi temininde ne bilim belediyelere daha büyük bir kolaylık getirilebilme şansı olabilir mi? Diye düşünüyorum ama nasıl olur onu da bilemiyorum.  

“MUTLAKA OTOPARK SORUNUNU BİR ŞEKİLDE ÇÖZMELERİ GEREKİYOR”

Zaten bina maliyetleri yüksek ama otopark yönetmeliği artık Türkiye’de arabaların çok fazla olması sebebiyle mecburen böyle bir uygulamaya doğru itiyor. Çünkü hakikatten insanlar iki dakika mesafeden pazar yerine gelecek yürümüyor. Arabayla neredeyse içeriye kadar girecek. Bir kere bu huyları terk etmemiz gerekiyor. Enerji tasarrufu yönünden bakmamız lazım. Yürüyüş mesafesinde araba kullanmamayı Türk halkı öğrenecek bu önemli. Ama bütün bunlara rağmen tabi ki otomobilden arabadan, kamyondan vazgeçme şansımız yok. Belki ileride uçan arabalar bile çıkacaktır diye düşünüyorum. Bu şartlar altında belediyelerinde burada görevi çok büyük. Mutlaka otopark sorununu bir şekilde çözmeleri gerekiyor. Zaten yönetmelik haklar vermiş belki onların daha çok geliştirilmesini kendi bünyelerinde inceleyerek isteyebilirler.

“BÜTÜN İNŞAATLAR RUHSAT ALMAK İÇİN BEKLİYORLAR”

Belediye bu konuda herhangi bir şey yapıyor gibi gözükmüyor. Yapmak istiyor ama adımını atmış olduğu bir şey var mı onu ben bilmiyorum. Belki bir arsa teminine falan gitmiştir. Belediyeler bunu mutlaka çözmek istiyorlar. Çünkü ruhsat verecekler. Bütün inşaatlar ruhsat almak için bekliyorlar. 

“BOLU'DA HENÜZ HERHANGİ BİR FİYAT BELİRLENMESİ OLMADI”

Bütün Türkiye’de belki aynı sorun vardır. Çünkü bu otopark yönetmeliğini Düzce Belediyesi kendisi bir karar alaraktan fiyatı belirlemiş çözmüş. Bizde de aynı fiyatı belirleyerek çözüme gidilebiliriz. Bolu'da henüz herhangi bir fiyat belirlenmesi olmadı. Belki çok yüksek bir şey istenecek onu da bilmiyorum. Herhangi bir bilgim yok. Ruhsat alınmıyor bekliyor. O bedeller satış esnasında daire fiyatlarına bağımsız bölüm fiyatlarına mutlaka yansıyacaktır.  

“BİRAZ DAHA HIZLANMALARI LAZIM”

Şu anda bize aksetmiş herhangi bir otopark bedeli yok. Belki de bu konuda çalışmalar yapıyorlardır. Mutlaka yaptıklarından eminim ama biraz daha hızlanmaları lazım. Çünkü onların da paraya ihtiyacı var, ruhsat bedellerini alacaklar. Ruhsat bedellerini alacaklar belediye işlerini götürecekler yeni yapacakları otoparkların temellerini atacaklar mutlaka yapacaklardır diye düşünüyorum. Şu anda ben herhâlde kendi bünyesinde çözebildiklerinin ruhsat aldıklarını düşünüyorum. İnşaat ruhsatlarının çıkması için otopark konusunun bir an evvel çözülmesi gerekiyor.”

Kaynak: anka