MELİS ANTER

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı yedi köyün muhtarı; sınırları içine kurulmak istenen rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı sekiz yıldır mücadele veren, “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir raporuna” karşı açtıkları davayı iki kez kazanan ancak ÇED olumlu raporunun bu kez de bakanlıktan alınmasına tepkisi gösterdi. Avukat Remzi Kazmaz, muhtarlarla birlikte “Bodrum RES çöplüğüne dönüşmeden bir an önce durdurulması gereken bu tehlike karşısında tüm çevrecileri, tüm duyarlı yöneticileri göreve çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.  

Kumköy, Çamlık, Kızılağaç, Çiftlik, Pınarlıbelen, Güvercinlik ve Etrim köyleri sınırlarında kurulmak istenen RES için verilen iki ayrı “ÇED Gerekli Değildir” kararı, mahkemeler tarafından iki kez reddedilmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve şirket yetkilileri tarafından, 20 Temmuz 2020 tarihinde; Güvercinlik Köyü’nde yapılmak istenen ÇED toplantısı; köylüler ve çevrecilerin protestosu nedeniyle yapılamamıştı.

Şirketin, son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “ÇED olumlu raporu” aldığını öğrenen köy muhtarları; projeye karşı üçüncü davayı açmak için imza kampanyası başlattı. Avukatları Remzi Kazmaz’ın bürosunda buluşan muhtarlar, Bodrum Çevre Platformu Sözcüsü Ali Rıza Özer ile birlikte açıklama yaptı. Avukat Kazmaz, açıklamasında; şunları söyledi:

“Bodrum Güvercinlik ve yedi köy üzerinde bundan dört yıl evvel RES’ler kurulması için çalışmalar başlamıştı, ama köylerin duyarlı davranışı sonucu açmış olduğumuz davalarda Muğla İdare Mahkemesi’nde üst üste iki kez bu RES’leri durdurduk. Biz RES’lere karşı değiliz. Kurulduğu yere karşıyız. O nedenle Bodrum yarımadasında bu RES’lerin kurulabileceği önemli orman alanları içerisinde kaldığından, bu vesile ile karşıyız. Ama şirket, iki kez bu köyden gönderilmesine rağmen üçüncü kez bu kez bakanlığa başvurdu. Bakanlıktan almış olduğu olumlu ÇED raporuyla hâlâ Bodrum Güvercinlik’te RES kurmaya çalışıyor. Ve köylüler bugün burada toplandılar. Üçüncü kez Muğla İdare Mahkemesi’ne bu davayı açmak için müracaat ediyoruz. Bodrum RES çöplüğüne dönüşmeden bir an önce durdurulması gereken bu tehlike karşısında tüm çevrecileri, tüm duyarlı yöneticileri göreve çağırıyoruz.”

“ÇEVRE TALANINA KARŞI BİRARADA OLUNMALI”

Bodrum Çevre Platformu Sözcüsü Ali Rıza Özer ise şöyle konuştu:

“Muhtarların ve avukatlarımızın yürüttüğü mücadelenin yanındayız. Bodrum yarımadasının RES ile ya da başka şeyler altında yağma edilmesini istemiyoruz. Bodrum hepimizin. Biz köylülerin bu konuda daha duyarlı davranacaklarını, ilçedeki tüm yetkililerin de bu konuda hassasiyet göstereceğine inanıyoruz. Biz de bugün burada çevre aktivistlerinin, derneklerin, STK’ların Güvercinlik’teki çevre talanına karşı bir arada olmasını, dayanışma göstermesini ve iki kez mahkemenin durdurduğu şeyi üçüncü kez denemelerine izin vermemelerini istiyoruz. Herkese buradan çağrıda bulunuyoruz.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Avukat Remzi Kazmaz

* Bodrum Çevre Platformu Sözcüsü Ali Rıza Özer

 

Kaynak: anka