MELİS ANTER

Muğla’nın turistik ilçesi Bodrum'da, normalleşme kararları ile birlikte açılan kafeterya, restoran gibi işletmeler ve sahiller doldu. Esnaf, virüsün yayılmasından endişeli, ama iş yerini daha uzun süre açık tutmak da istiyor.

Normalleşme kararlarının alınması ile birlikte kapılarını açan Bodrum’daki işletmeciler ANKA Haber Ajansı’na konuştu.

47 yaşındaki işletmeci Arif Çetinkaya, şunları söyledi:

“Bu salgın bitti mi? Hayır. Elbet bir gün bitecek ama psikolojimiz ve ekonomimiz belli bir süre daha zarar görecektir. Temizliği çok seven bir millet olarak bu süreci daha kısa ve daha az zararla atlatacağımıza eminim. Kendi sağlımız ve çevremizdekilerin sağlığı açısından sosyal mesafeyi koruyarak eminim ki 15 günle 1 ay içerisinde daha iyi bir düzeye gelip, saat konusunda ve sokağa çıkma yasağı konusunda devletimizin, halkını ve esnafını düşünerek daha iyi bir düzeye çekeceğine eminim. Sağlığımız için sosyal mesafe, temizlik kurallarına dikkat edelim.”

“21.00’E KADAR AÇIK KALMAK YETMEZ”

31 yaşındaki işletmeci Hazal Gülçiçek ise “Bu sürecin bir yıl daha süreceğini düşünüyorum. Aşılama tamamlanırsa yüzde 90 sağlıklı atlatabiliriz. Turizm bölgesinde yaşayanların da öncelikli aşı listesinde olması gerekiyor. Bu süreçte esnafa daha çok kolaylık sağlanmalı. Çünkü insanların dayanacak gücü kalmadı. Esnafın akşam 21.00’a kadar yapacağı işle geceye kadar yapacağı iş bir tutulamaz” dedi.

BU SÜRECİ SAĞLIKLI ATLATMAK HALKA BAĞLI

Restoran çalışanı 36 yaşındaki Osman Söğütlü, ise şunları söyledi:

“Sağlıklı atlatabilmemizin çözümü devlete değil halka bağlı. Halk ne kadar bilinçli olursa o kadar çabuk atlatabiliriz. Çünkü bu salgın daha önce gördüğümüz yaşadığımız grip gibi bir hastalık değil. Bu bir salgın. Bulaşma sadece temasla değil dokunduğumuz şeylerden de olabiliyor. Bu yüzden halk olarak dikkatli olmalıyız. Eğer devlet çözebilecek olsaydı Türkiye'den daha gelişmiş ülkeler çabucak atlatıp salgın sürecini bitirmiş olurdu. Mekanların açılmasıyla alakalı zamanlamanın doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü insanlar çok mağdur oldu. İnsanların hem psikolojik hem de maddi olarak rahatlaması gerekiyordu. Etap etap normalleşme süreci bence mantıklı.”

 

Kaynak: anka