MELİS ANTER

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bugün düzenlenen ve üç ülkeden 50 bisikletçinin katıldığı yarışma renkli görüntülere sahne oldu. Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında ormanlık parkurda düzenlenen dağ bisikleti yarışmasında düşerek yaralananlar oldu.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen Bodrum MTB Cup Bisiklet Yarışı’na Avustralya, Romanya ve İngiltere dahil olmak üzere 3 ülkeden 50 bisikletçi katıldı. Yarışma Bodrum’un Çamlık köyü ormanlarındaki 25 kilometrelik patika parkurda yapıldı. 

YARIŞMAYI 50 SPORCUDAN 28’İ TAMAMLAYABİLDİ

Yarışmanın startı ile hızla hareket eden yarışmacılar ile parkurda düşen ve yaralanan bisikletçiler oldu.

Heyecanlı geçen yarışmanın sonunda genel klasmanda birinciliği Kaan Soylu Özkalbim, ikinciliği Cesur Alak ve üçüncülüğü ise Oğuz Özçelik kazandı. Genel klasman kadınlar kategorisinde ise birinciliği Esra Kürkcü Akgönül, ikinciliği Elifnur Aktı kazandı. 50 bisikletçinin katıldığı yarışmada parkuru 28 bisikletçi tamamlayabildi.

Yarışmalardan sonra Bitez’de yapılan ödül töreninde dereceye sporculara madalya, kupa ve özel ödülleri verilirken bütün katılan sporculara da madalya verildi.

Ödül töreninin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu, şunları söyledi:

“Kentleri ve belediyeleri sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almaya ve desteklemeye teşvik eden, her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında dünyanın her yerinde kutlanan bir Avrupa Komisyonu girişimi olan Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında; belediyelerin ulaşım planlamasının ve toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması, vatandaşların ise bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım metotlarıyla seyahat etmelerinin teşvik edilmesinin amaçlanması ve yine hafta kapsamında belediyeler; hareketlilik yönetimi, erişilebilirlik, yeni veya iyileştirilmiş bisiklet altyapısı tesislerine odaklanan projeler gerçekleştirmekte ve 22 Eylül tarihinde çokça bilinen (Car-Free Day) etkinliği düzenlemektedir.

Avrupa Hareketlilik Haftası teması çerçevesinde gerçekleştirilen etkinliklerin yanı sıra yaya ve bisikletli ulaşıma teşvik etmek ve farkındalık yaratmak için bugün Bodrum MTB Cup Bisiklet Yarışı düzenledik. Avrupa Hareketlilik Haftası, her yıl bir tema ekseninde kutlanmaktadır.

2021 yılı 'Sürdürülebilir Ulaşım, Sağlıklı ve Güvenli Hareketlilik' olarak belirlenmiştir. Bodrum Belediyesi olarak hem rekreasyon hem sosyal tatmin, hem çevre bilincini artırmak amacıyla bu tür organizasyonları desteklemeye ve katkı koymaya devam edeceğiz. Bugün bu organizasyondan önce İklim Değişikliği Farkındalık Eğitimi üzerine bir etkinliğimiz vardı. 

Günümüzde en büyük sorun haline gelen küresel iklim krizi ve iklim değişikliklerinin geleceğimizi ne kadar tehdit ettiği üzerine konuşuldu. Bu bağlamda bu tür organizasyonların stres atmak, stres atarken eğlenmek, kalori harcamak, hedefler belirlemek ve rekabet ederek hedeflere ulaşmak, kilo kontrolünü sağlayarak hareketsizlik ve yaşlanmanın getirdiği çeşitli rahatsızlıkların oluşmasını önlemekle birlikte; çevre bilincini korumak, doğaya zarar vermeden, emisyon ve doğaya zarar veren diğer zehirli gazların bisiklet kullanırken ortaya çıkmadığı, bu yüzden mümkün olduğunca bisiklet kullanımının teşvik edilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Bu tür organizasyonlardaki amacımız; sosyal farkındalık çalışmalarının yapılması, kültürel risklerin önlenmesi, bisiklet kültürü oluşturma çabalarına bir an evvel başlanması, mevcut sorunların ve bisiklet kullanımıyla ilgili çekince yaratan durumların giderilmesi, bisiklet kullanmayı özendirici faaliyetlerin yapılması, kamu ve özel sektör işbirliği ile çeşitli teşviklerin verilmesi, bisiklet kullanmanın çevreye ve insan sağlığına faydalarının okullarda küçük yaşlardan itibaren anlatılması, altyapı ile ilgili hizmetler yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Bugün aynı zamanda Dünya Temizlik Günü, yönetim anlayışımızın en başında gelen temel ilkelerimizden biri de çevreye karşı duyarlılık. Çevremiz; gelecek kuşaklara bırakacağımız en büyük mirasımızdır ve yine şu an ödül törenimizi gerçekleştirdiğimiz nokta olan Bitez; Türkiye’nin ilk sürdürülebilirlik ofisi olan Bodrum Belediyesi Sürdürülebilirlik Birimi tarafından yürütülen Green Destinations Quality Coast sertifikasyon çalışması Bitez destinasyon alanında yürütülmeye devam ediyor.

Amacımız; yine küresel ölçütler ve hedefler temelinde, dünya çapındaki destinasyonlar gibi karakteristik değerlerimizi, yerel halk ve ziyaretçilerimizi kaliteli ve özgün destinasyon ile karşılaşmalarını sağlamak. Sürdürülebilir kentsel hareketlilik alanında yerel eyleme olan ihtiyaca yönelik farkındalığı artırmak için Bodrum Belediyesi olarak imkânlarımızı sonuna kadar kullanacağız.

Bu duygularla sürdürülebilir çevre prensiplerini ilke edinen, doğa dostu bisiklet yarışmacılarımızı, derece yapan arkadaşlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyor ve organizasyonda emeği geçenlere bu muhteşem etkinliği bizlere yaşattıkları için teşekkür ediyorum."

"BİZİM İÇİN ÇOK KEYİF VE GÜZEL BİR ORGANİZASYONDU"

Yarışa İzmir’den katılan ve Master Erkekler 45+ kategorisinde ikincilik elde eden 45 yaşındaki Haşim Köksal yarış sonrası ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, “Uzun yıllardır hem dağ bisikletinde hem yol bisikletinde profesyonel olarak takımlarda yarışmaktayım. 18 Eylül’de de Bodrum’a geldik, dağ bisikleti etkinliği için. Farkındalık haftası için. Çok keyifliydi. Çok güzel bir organizasyondu bizim için. Çok keyif aldık. Elimiz boş dönmedik. Birkaç tane kürsü ile dönüyoruz İzmir’e. Çok teşekkür ediyoruz” dedi. 

 

Kaynak: anka