MELİS ANTER 

Muğla’nın Bodrum ilçesinde dünyaca ünlü “Camel Beach” plajına günübirlik tur tekneleri için 50 yıl önce yapılan iskelenin kaldırılmak istenmesine, denizci ve kaptanlar tepki gösterdi. Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Orhan Dinç, "Burası bir rant iskelesi değil, bir sitenin, bir otelin, bir restoranın iskelesi özel kişinin iskelesi değil. Burası kamu yararına bir iskeledir" dedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Ortakent Mahallesi’ndeki dünyaca ünlü “Camel Beach Plajı’nda” yaklaşık 90 yıl önce yapılan ve 50 yıldır günübirlik tur tekneleri ile yörenin küçük balıkçılarının kullandığı ve sığ su olması nedeniyle 150 metre uzunluğunda 70 metre genişliğindeki iskelenin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve belediyenin talimatı ile kaldırılmak istenmesi; denizcileri ve tekne sahiplerinin tepkisine neden oldu.

Bodrum Deniz Ticaret Odası Şubesi Başkanı Orhan Dinç, yönetim kurulu üyeleri ve Bodrum’daki 6 kooperatifinin başkanları; yıkımı planlanan iskele önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Ellerinde “Özel İskeleler Yıkılsın Kamuya Ait İskeleler Kalsın” yazılı pankart ile gelen tekneciler iskelenin yıkılmamasını istedi.

Bodrum Limaniçi Günübirlik tur Tekneleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Suat Arslanseren yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"1978 yılından bu yana ben ve günübirlik turist taşıyan kaptanlar bu iskeleyi kullanıyor. Ayrıca bu iskele tamamen kamuya açık bir iskele. Günde 120 tekne ile yaklaşık 3 bin turisti dünyaca ünlü bu plaja getiriyoruz. Buradaki kafe ve restoranlarda bu turistten ekonomik olarak yararlanıyor. Burada suyun derinliği 200 metre uzunluğunda sadece 50 santimetre. Bu nedenle 3 kilometrelik plajda olan tek bir iskelenin kaldırılmasının kimseye bir faydası olmadığı gibi yüzlerce tekne sahibi ve işletmeciye ayrıca bu koya gelmek isteyen turiste ve tur acentelerine zararı olacak. Ayrıca bu bölgede meydana gelecek bir boğulma, tekne yangını ve karaya yaralı çıkarma gibi hayati konularda yanaşacak başka bir iskele yok. Yani bu iskeleden kimse para kazanmıyor, rant elde etmiyor, ayrıca insan hayatı açısından önemli bir önem taşıyor."

"BURADA RANT YOK TEKNECİLERİN ALIN DERİ VE HİZMETİ VAR"

Bodrum Deniz Ticaret Odası Şubesi Başkanı Orhan Dinç şunları söyledi:

"Şu anda dünyaca ünlü Camel Beach sahilindeyiz. Burası hem vatandaşlarımızın hem de 50 yıldır teknelerimizin, kaptanlarımızın kullandığı yanaştığı bir yerdir. Kamu yararına ve herhangi bir ücretin alınmadığı ve bir rantın olmadığı bir iskeledir. Burası aynı zamanda Bodrum’un tanıtımlarında çok önemli bir rol oynayan, yurt dışı fuarlarında, otel ve deniz turizminde tanıtımları yapılan, pazarlanan konumda olan ve kamuya açık kalan son koylardan biridir. 6 kooperatiften günlük 120 adet teknenin yanaştığı ve çok uzun zamandır burada esnaflık ve işletmecilik yapan burada ekmek yiyip geçimini sağlamaktadır. İki yıldır pandemi süreci diğer sektörleri olduğu gibi deniz ticaretini olumsuz yönde etkiledi. Bu iskelenin gerek Bodrum için, gerek vatandaşlarımız gerekse sahildeki işletmecilerimiz için ve en önemli deniz ticaretinin olduğu yer olarak değerlendiriyoruz."

"BURASI KAMU YARARINA BİR İSKELE"

Dinç, açıklamasının devamında ise deniz ticaretinde teknelerin yanaşabileceği koyların her geçen yıl gittikçe azaldığına dikkat çekerek, “Eğer Camel Beach’i de kaybedersek hem ekonomik anlamda zararımız olacak hem de bu güzellikleri yerli ve yabancı turistlerle paylaşamayacağız. Burada hem teknelerimizin hem de acentelerimizin büyük maddi kaybı olacak, günübirlik tur teknelerimiz iş yapamaz hale gelecektir. Burası bir rant iskelesi değil, bir sitenin, bir otelin, bir restoranın iskelesi özel kişinin iskelesi değil. Herkesin yani denizcisinden marketine kadar herkesin yararlandığı ve tek bir ücretin alınmadığı iskeledir. Burası kamu yararına 50 yıldır bir iskeledir. Bunun dikkate alınmasını istiyoruz” dedi. 

 

Kaynak: anka