Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu, iki yıllık pandemi döneminin ardından, yenilenmiş sahnesi, kulisleri ve  fuaye alanı ile birlikte Nurol Kültür Merkezi’nde her hafta Bodrumlu tiyatroseverlerle  buluşuyor.

15 Ekim 2021’de yeni sezona iki büyük ve bir çocuk oyunu ile giren tiyatro, her hafta Cuma akşamı dönüşümlü olarak büyük oyunlarını oynarken, ayda iki kez de cumartesi günleri çocuk oyununa yer veriyor.

"SALONUMUZU YARIM KAPASİTE DOLDURUYORUZ"

Belediye Şehir Tiyatrosu Müdürü Rezzan Şebin “2021/2022 sezonumuza pandemi koşullarına uyarak devam ediyoruz. Salonumuzu bir dolu, bir boş koltuk düzeni ile yarım kapasite dolduruyoruz. Buna rağmen 15 Ekim’den bu yana yaklaşık iki bin izleyiciye ulaştık. Nurol Kültür Merkezi’ne Şehir Tiyatrosu tabelasının asılması ve artık tam anlamı ile kurumsal olmamızla beraber, daha bilinir olduk. Yine de daha çok yolumuz var” dedi. 

"KOLTUKLARI DOLDURMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ"

Belediye Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Hüseyin Akşen ise süreci şöyle özetledi:

“Oyunlarımıza dolu dizgin devam ediyoruz pandemiyi sahnede tuş yaptık.65 yaş üstü oyuncularımızı dinlendirdik, genç ve orta yaşlı ustalarla dolu dizgin yola devam ediyoruz.Toplumun iki can alıcı sorununa parmak basan şahane oyunlarımızla koltukları doldurmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizi yalnız bırakmayan seyircilerimize tüm kadromuzun sahnede olacağı kalabalık oyunların provalarına yakında başlayacağımızın müjdesini verebilirim”

Savaş Dinçel’in yazdığı, Ali Şahin’in yönettiği "Uçurtmanın Kuyruğu" oyununda Yerkan Kahraman, Barış Hayta, Ali Şahin rol alıyor. Oyunun konusu ise şöyle:

"Çocukluğundan beri disiplinle yetiştirilmiş ve disiplini saplantıya dönüştürmüş bir adam intihar etmeye karar verir. Veda mektubunu bitirdiğinde kapı çalar. Karşısında hiç tanımadığı başka bir adam vardır ve bu bilinmeyen misafir adam kendisi  hakkında pek çok şey bilmektedir.”

Daha önce Maltepe Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun festivaline katılan ekip, bu kez de Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde 09 Aralık Perşembe Gecesi Muğlalı tiyatroseverlerle buluşacak.

"KARA KOMİK BİR ATMOSFER KURMUŞ"

Debbie İssit’in yazdığı ve çevirisini Yasemin Erbulun’un yaptığı “Kocasını Pişiren Kadın” oyununun yönetmen sandalyesine, Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü kurucusu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Çevik Tan oturuyor. Genç oyuncuların performansları ile dikkat çeken oyun için oyunun yönetmeni Tan şunları söyledi:

“Debbie İssit, Kocasını Pişiren Kadın oyunu ile çağımızın -ne yazık ki- kanıksanmış kadın trajedisini yüksek tempolu bir komedi içinde sunmayı başarmış. İki kadının karşısına, temel içgüdülerinden ödün vermeyen bir erkek çıkarmış ve çok bilindik bir aşk üçgeni hikayesinden kara komik bir atmosfer kurmuş . Oyun, coğrafya ayırt etmeyen konusu ile herkese tanıdık gelecek, bu aşinalığın içinden, trajikomik halimizle bizi yüzleştirecek bir seyirlik vadediyor.”

“AMACIMIZ SANAT YOLUYLA DUYGULARI HAREKETE GEÇİRMEK"

Haluk Işık-Ege Işık'ın yazdığı Harikalar Mutfağı'nın yönetmenliğini yapan Duygu Cindoruk’un, tiyatro ve çocuk tiyatroları ile ilgili olarak görüşleri ise şöyle:

“Tiyatro’nun ana malzemesi oyuncudur. Oyuncunun malzemesi ise vücudu, yüzü, sesi ve en önemlisi de bunları harekete geçiren duygularıdır. Bugün maalesef pek çok konuda olduğu gibi tiyatroda da bir yozlaşma ve anlam kayması yaşanıyor. ‘Çocuk Tiyatrosu’ diye çocuklarımıza; maskeli, oyunun repliklerinin kayıt olarak hoparlörden geldiği ‘oyuncuların’ sadece elini kolunu oynattığı ‘gösteriler’ izletiliyor. Didaktik ve gerçek hayatta karşılığı olmayan klişe bilgiler verilmeye çalışılıyor. Şekilciliğin yükseldiği çağımızda, bu yapılan vahim bir fırsatçılık.

Biz artık bu çağın çocuklarına ne tiyatro, ne kitap ne de film aracılığı ile bir şey öğretebiliriz. Öğrenebilecekleri her şey, bir tuşun ucunda onlar için hazır bekliyor. Jenerasyonlar değişir, dünya değişir, değişmeyen tek şey duygulardır. Bizim amacımız; ancak sanat yoluyla doğru duyguları harekete geçirmek ve çocukları peşinde koşmak isteyecekleri hayallerle tanıştırmaktır."

Kaynak: anka