Bilecik’teki kanalizasyon ve yağmur suyu sorunlarının çözümüne katkı sunacak Bilecik Kanalizasyon ve Altyapı Projesi’nin 500 günde tamamlanması hedefleniyor.

Bilecik Kanalizasyon ve Altyapı Projesi’nin tanıtım toplantısı Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya; Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin’in danışmanı Rafet Özbek, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Gürkan Akyurt ve Çevre Mühendisi Turgay Gül, katıldı.

Muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşların katıldığı programda projenin maliyeti, güzergahı, çalışma süresi, gerekliliği başta olmak üzere birçok başlıkta bilgiler paylaşıldı.

Toplamda 11 kilometrelik kollektör hattı çalışmasının yer alacağı projenin, 29.4 milyon TL sözleşme bedeli ile 500 günde tamamlanması hedefleniyor.

Proje ile Bilecik’teki kanalizasyon hattından çıkan günlük ortalama 7 bin metreküp zararlı ve pis suyun doğaya karışarak zarar vermesi önlenirken, Hamsu, Dalakdere ve Şeyh Edebali Türbesi karşısında oluşan kötü koku ve görüntünün de önüne geçilmesi planlanıyor.

Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte aynı zamanda atık sularda kolayca çoğalan zararlı bakteri, haşere ve larvaların ortaya çıkardığı zararlı sonuçlar sona erecek.

Çalışma ile 11 kilometrelik kanalizasyon ana hattı ile 2.5 kilometrelik yağmur suyu destek hattı çalışması yapılacak. Kanalizasyon, yağmur suyu ve atık su arıtma tesisi şeklinde 3 başlıktaki sorunların giderileceği proje ile İstasyon Mahallesi Karasu mevkisinde bulunan ve atıl halde bulunan arıtma tesisi de faaliyete geçirilecek. Günde 10 bin 500 metrekare kapasiteli tesisin tadilatı ve bakım işlemleri tamamlanarak, hizmet vermesi sağlanacak.

Geçtiğimiz yıl başlatılan ve Şeripfaşa Cami, Çınar dükkanlar, kongre merkezi önü, kapalı pazar gibi noktalarda oluşan ani su baskınları, yapılan yağmur suyu hattı çalışması ile sona ermişti. BİKAP projesi kapsamında diğer ihtiyaç duyulan alanlarda da yağmur suyu hattı çalışmalarının birbiriyle entegre edilerek, daha verimli sonuç alınması amaçlanıyor.

Bilecik’in önemli bir sorununun çözüme kavuşturulacağı proje ile daha önce uygulanan ve birçok problemi beraberinde getiren, yağmur suları ile kanalizasyon sularının ayrı hatlarda akışı sağlanacak.

Kontrolörlük yetkisinin Bilecik Belediyesi ve İller Bankası’nda olduğu proje ile Bilecik’in uzun yıllar altyapıda verimli bir hizmet alması hedefleniyor.

Kaynak: anka