Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, ilçede sürdürdükleri kentsel tasarım çalışmalarını anlattı. Arsuz’un eşsiz doğasını tahrip etmeye yönelik çalışmalara engel olduklarının altını çizen Başkan Güven, "İlçemizin dokusuna uygun projelere destek veriyoruz. Kamu yatırımlarımızın birçoğunu STK’lara, meslek odalarına, vatandaşlara ve esnafa danışarak yapıyoruz" dedi.

Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, kamusal mekânların tasarımından meydan düzenlemelerine, dezavantajlı gruplara yönelik mekân inşasından kentsel alanların kalitesini iyileştirmeye pek çok konu başlığını bünyesinde barındıran kentsel tasarım alanında gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahsetti.

Başkan Güven, Arsuz Kaymakamlığı ve DOĞAKA iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Rhossus Antik Kent Merkezi Projesi’ni tamamladıklarını hatırlatarak şu bilgileri verdi:

"Bu projemizle Ardahan’da düzenlenen Şehir Ödülleri Türkiye 2020’de 'Yılın Şehir Estetiği Projesi' ödülünü aldık. Projemiz kapsamında Arsuz Merkez Uluçınar Mahallesi’nde 48 evin dış bakım-onarım çalışmalarını, çatı ve balkon tadilatlarını yaparak evleri mavi-beyaz boyadık. Sokaklardaki peyzaj çalışmalarımızla duvarları ve sokak aralarını saksılarla çiçeklendirdik, belirli noktalara duvar resimleri çizdik. Vatandaşların ve ilçemizi ziyaret eden misafirlerin uğrak noktası olan caddemizi 'Rhosus Antik Kent Merkezi' ve 'Eski Arsuz Köy İçi' olarak adlandırarak araç trafiğine kapattık, yaya trafiğine açtık. Vatandaşlar caddede yürüyüş yapıyor, stantlardan alışveriş yapıyor, kafelerde ve restoranlarda vakit geçiriyor, sokak müzisyenlerinin şarkılarına eşlik ediyor."

Kentsel tasarım projelerinde öncelik verdikleri kriterler hakkında da konuşan Güven," 'Arsuz Antik Kent Merkezi' ve 'Eski Arsuz Köy İçi' projemiz bu konudaki en iyi örneklerimizden biri. Cadde üzerinde açılacak stantlarda bölgemize ait ürünlerin satışı için kriter belirledik. Stantlarda Arsuz’un tarihini ele alan el işi hediyelik eşyalar ve doğal ürünler satılıyor. Cadde üzerinde İskender Sayek Kültür Evi mevcut. Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği’yle işbirliği içerisinde Arsuz’un geçmişine ışık tutan çalışmaları barındıran sergi evinde birçok etkinliğe imza atıyoruz. Bu etkinlikleri sokağa da taşıyarak vatandaşlara ve misafirlere tarihsel geçmişi kent kimliğiyle pekiştirerek sunuyoruz" dedi.

Başkan Güven, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Proje ekibi tüm projeleri bölge dinamiklerini dikkate alarak oluşturuyor. Hizmet sunum önceliklerinin objektif kriterlere göre belirlenmesi, sürdürülebilir kentsel gelişmeye uygun projelere öncelik verilmesi, mahalleye dönüştürülen köylerin planlamalarının tarihî doku göz önünde bulundurularak oluşturulması ve imar planlarında yerel mimarinin dikkate alınması, yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler arasında sayılabilir. Ayrıca planlamalar yapılırken dezavantajlı gruplar temel alınmalı, alternatif ulaşım sistemlerinden yararlanılmalıdır."

Kentsel tasarım projelerinin yerel kimliğe uygun olması için yaptıkları çalışmalara değinen Başkan Güven,planlama ve tasarım süreçlerinde katılımcılığı sağlamak için yürüttükleri çalışmaları da şöyle özetledi:

"Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Arsuz, Amanoslar’la Akdeniz’in arasında mavinin ve yeşilin buluştuğu eşsiz bir ilçe. Arsuz’un tarihsel geçmişinin odağında projeler üretiyoruz. Arsuz’un eşsiz doğasını tahrip etmeye yönelik çalışmalara engel oluyoruz. İlçemizin dokusuna uygun projelere destek veriyoruz. Kamu yatırımlarımızın birçoğunu STK’lara, meslek odalarına, vatandaşlara ve esnafa danışarak yapıyoruz. “Eski Arsuz Köy İçi” projemizdeki caddenin trafiğe kapatılması konusunda İskenderun Teknik Üniversitesi’nden akademisyenlerin katılımıyla bölge esnafıyla sık sık görüştük, projeyi en doğru planlamayla gerçekleştirdik."

Sürdürülebilir, ekolojik ve bütünleşik kentsel tasarım projeleri geliştirdiklerini ve dezavantajlı gruplara yönelik uygulamaları olduğunu da kaydeden Başkan Asaf Güven, "Semt pazarlarının çatılarına güneş enerjisi panelleri yerleştirdik. Enerji maliyetlerini düşürmek ve kaynak yaratmak hedefiyle bir proje hazırladık. Devam eden projelerimizdeki materyalleri yenilenebilir enerji kaynakları doğrultusunda seçiyoruz. Arsuz’da vahşi depolama yöntemine son veren çöp aktarma istasyonuyla okullarda ve kurum binalarında yaygınlaştırdığımız atık ayrıştırma ve atık pil toplama kutuları aracılığıyla geri dönüşüme katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

 

 

Kaynak: anka