METİN YOKSU

Batman'da fıstık hasadı başladı. Hasat dolayısıyla Demirbilek köyünde düzenlenen etkinliğe katılan Batman Valisi Hulusi Şahin, kuraklık uyarısında bulunarak suyun dikkatli kullanılmasını istedi.

Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fıstık hasadının başlaması dolayısıyla Demirbilek köyünde bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte konuşan Vali Hulusi Şahin, Batman’ın bir tarım şehri olduğunu söyledi. Batman'ın yetiştirdiği ürünlerin pazar değerinin yüksek olduğunu kaydeden Şahin, “Fıstık, bu topraklara çok tanıdık olmayan bir ürün fakat son 10-15 yıl içerisinde sıfırdan 93 bin dekar alana kadar geldi. Bu hızda devam edersek çok kısa sürede 100 bin dekar alanı geçeriz. Üretim alanı var. Üretim miktarı da belki bin 200 tondan bahsediliyor ama yolda yolan tahmin ediyorum 10 bin tonları göreceğiz. Katma değeri çok yüksek bir ürün, çiftçi bizi memnun ediyor. Elde edilen gelir, birim alana vurulduğunda bu kıraç topraklarda hayal edemeyeceğimiz rakamlara ulaşıyor. Çiftçimiz fıstığı sevdi. Batman fıstığı sevdi" dedi.

Kuraklık konusuna da dikkat çeken Vali Şahin, "İşte bölgenin iklimine uygun çiftçilik yapmak böyle bir şey. Bakın, tarihin gördüğü en büyük kuraklıklardan birinden geçiyoruz. Bu bölgede bu kuraklığı atlatıyor ama hepsi öyle değil. Dolayısı ile ‘Nasıl olsa elimizde su var, imkan var deyip bol bol kullanalım’, bunu yapmayalım, yarın öbür gün o imkanlar olmadığı zaman çok ciddi bir krize girebiliriz" diye konuştu.

 

Kaynak: anka