METİN YOKSU

Batman Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yaptıkları açıklamada, “Her şart altında ve dünyanın neresinde olursa olsun, barışın haklara ve özgürlüklere dayalı olarak sağlanabileceği düşüncesindeyiz” denildi.

Batman Eğitim-Sen binası önünde bir araya gelen Batman Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri Atatürk Parkı'na yürümek istedi. Emniyet yetkilileri, valilik izni olmadığı gerekçesi ile yürüyüşe izin vermedi.

Kitle, Atatürk Parkı'nda bir araya geldi. Yurttaşlar, üzerinde; "Barış Yaşatır", "Kadınları Barış Yaşatır", "Yarını Barış Yaşatır" yazılı pankartlar taşıdı. Etkinliğine HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da katıldı. İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi Devran Yıldız, şu açıklamayı yaptı:

"Birleşmiş Milletler, 1945 yılında kabul ve ilan edilen BM Şartı ile kurulmuştur. Şartın Giriş bölümü ile 1 ve 2. maddelerinde Birleşmiş Milletler’in barış ile insan hak ve özgürlüklerine saygıyı güçlendirme amacı vurgulanır. BM Genel Kurulu, Halkların Barış Hakkına Dair Bildiriyi Genel Kurul’un 12 Kasım 1984 tarihli oturumunda kabul ve ilan etmiştir. Bildiride barış hakkının kutsallığı, bu hakkı korumanın ve uygulanmasını sağlamanın da devletler için bir yükümlülük olduğu vurgulanmaktadır.

İşkence yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğünün olduğu kadar; ekonomik, sosyal ve kültürel haklar çalışma hakkı, konut hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, dil hakları ile de ilişkisi bulunmaktadır.

Bu metinlerde insan hakları kurumlarının da benimseyip paylaştığı temel yaklaşım, barışın insan hakları ve özgürlüklere dayalı oluşudur. İnsanlar arasındaki her türden eşitsizlik, hakların ve özgürlüklerin tanınmayışı, savaşların ve çatışmaların temel sebebidir. O nedenle, Batman Emek ve Demokrasi Platformu olarak her şart altında ve dünyanın neresinde olursa olsun, barışın haklara ve özgürlüklere dayalı olarak sağlanabileceği düşüncesindeyiz.”

 

Kaynak: anka