AHMET ÜNSAL

Manisa Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi adına başvurusu yapılan ve Türkiye’de toplam 22 proje arasına girerek Avrupa Birliği’nden (AB) hibe desteği almaya hak kazanan “Kültür Sınır Tanımaz” (Culture Knows No Borders) projesi tanıtıldı.

Proje ile 18. ve 19. Yüzyıllara ait kadın giysileri müzesi ve kültürel faaliyetlerde kullanılabilecek bir etkinlik çadırı oluşturulacak. Saruhanlı ilçesinde 30 kadına geleneksel el sanatları kursu açılacak, aksesuar sergileri açılacak.

Projenin Bulgaristan’daki paydaşları ile hem Manisa’da hem Kırcaali’de kına gecesi gösterimi yapılarak, kıyafetler tanıtılacak. Ortak bir müze kataloğu, sanal müze ve dijital kitaplık oluşturulacak.

Projenin tanıtım toplantısı Obasya Kırsal Konaklama Tesisi’nde yapıldı. Balkanlara uzanan projeye Manisalı bürokratlar ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Tanıtım toplantısına ise Saruhanlı Kaymakamı Necmettin Yalınalp, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nursel Uğur Mehmetoğlu,  Genel Sekreter Yardımcısı Uğur Başkal, Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Fırat Özcan, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur, Manisa İl Kültür Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, TKDK İl Manisa Koordinatörü Uğur Uslu, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürü Dr. Osman Aguş, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Altan Hafızismailoğlu, Radyo Hiraş Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Emin katıldı. 

PROJENİN MİMARI YAVAŞ; “EGE BÖLGESİNDE UYGULANABİLİR TEK PROJE OLACAK”

Projenin mimarı, yazarı ve koordinatörü Oya Yavaş, “Kültür Sınır Tanımaz” projesinin Ege Bölgesi’nde tek ve örnek proje olduğunu, iki ayaktan oluştuğunu belirtti. Bunlardan ilkinin Manisa Yuntdağı bölgesindeki Obasya’dan başlayacağını, ikinci ayağının ise Balkanlara uzanarak Bulgaristan’ın Kırcaali’de süreceğini dile getirdi.

Türklerin yoğunlukta yaşadığı Kırcaali’de tam bir Türk gecesi yapılacağını bunun içinde 25 kişilik folklor ekibiyle birlikte unutulmayacak Türk gecesi düzenleyeceklerini ifade etti. Yavaş, 26 gün sürecek projenin galasının ise ağustos ayı içerisinde Manisa’da gerçekleştireceklerini belirtti.

İKİ KENT ARASINDA İŞ BİRLİĞİNİ DE GÜÇLENDİRECEK

Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala, şunları söyledi:

“Kültür Sınır Tanımaz Projesiyle ilimize 18. ve 19. yüz yıllara ait kadın giysileri müzesi ve kültürel faaliyetlerde kullanılabilecek bir etkinlik çadırı oluşturacağız. Ayrıca bu proje ortaklarımız Manisa Büyükşehir Belediyesi ile kardeş şehir belediyesi olan Kırcaali Belediyesinin iş birliğine de katkı sağlamış olacağız. Her zaman yanımızda olan ve bize destek veren Büyükşehir Belediyemize ve proje iştirakçilerimize teşekkür ederim.”

Proje ortağı Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Uğur Başkal ise şöyle konuştu:

“Proje ortağı olarak Büyükşehir Belediyemiz, üstüne düşen tüm faaliyet görevlerini yerine getirecektir. Büyükşehir Belediyesi olarak Obasya’nın yolunun düzenlenmesi, projenin yaygınlaştırma ve tanıtım faaliyetlerine destek verilmesi, ulaşım, kardeş şehrimiz Bulgaristan Kırcaali Belediyesinin Manisa’da ağırlanması proje faaliyetlerimiz arasındadır. Proje faaliyetlerimiz bunlarla sınırlı kalmayacak ve projenin her faaliyetinin içinde olup ayni katkılarımızı sunacağız. Bu projede emeği geçen başta Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi olmak üzere tüm iştirakçi ve proje ortakların Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün adına teşekkürlerimi sunarım.”

Kaynak: anka