ALİ GÜRELİ

Türkiye’de yaşayan Balkan ve Rumeli Türklerinin gözü 11 Temmuz’da yapılacak Bulgaristan seçimlerinde. Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Dr. Özgür Kara, Balkan ve Rumeli Türklerinin seçimlerde kendini ifade etme, oy kullanma sorunu yaşadığını belirterek, Türkiye’de kurulacak sandık sayısının artırılmasını istedi.

Böylesine hassas bir süreçte Balkan ülkelerinde yapılacak seçimlerdin, etnik, kültürel tasnifleme ve sayımlar ile yeniden öne çıktığına dikkat çeken Dr. Özgür Kara, bölgenin yeniden şekillendiği bu dönemde Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu olarak tüm ülkelerde eşit, özgürce yaşam, barış, demokrasi ve kardeşlikten yana bir duruş sergilediklerine dikkati çekti, şunları söyledi:

“BÖLGE YENİDEN ŞEKİLLENİYOR”

“Bu vesile ile Bulgaristan’da 11 Temmuz 2021 tarihinde yapılacak genel seçimler öncesi bölgede dünün ve bugünün soydaş camiamız açısından ne ifade ettiğini tüm siyasilere ve yöneticilere Bulgaristan özelinde bir kez daha hatırlatmak isteriz. Komünist rejim tarafından doğdukları büyüdükleri vatanlarını terke zorlanan, adeta sürülen insanlarımız seçimlerde kendini ifade etme, oy kullanma sorunu yaşamaktadır. Bunun giderilmesi için Türkiye’de kurulacak sandık sayılarının artırılması zorunluluğu demokratik bir seçim ortamı yaratılmasının olmazsa olmazıdır. Öncelikle Covid 19 pandemi koşullarında yapılacak seçimlerde insanlarımıza sağlıklı bir ortamın sunulması, hastalık bulaşmaması için her türlü tedbirin alınması gerekliliğini önemle hatırlatıyoruz. Türkiye’de kurulacak sandıkların Bulgaristan vatandaşları için anayasal haklarını kullanma, doğdukları topraklarda kendilerini var etme ile yaşama ve yaşatma çabası olduğunun bilincindedirler. Oy kullanacak Bulgaristan vatandaşları Türkiye’deki sayısal varlığı yüzbinlerle ifade edebilecek rakamlardayken en az 350 bin kişinin oy kullanacağı gerçeği görülmeli, Bulgaristan Cumhuriyeti hazırlıklarını buna göre yapmalı ve bunun siyasi sorumluluğunu kabul etmelidir. Pandemi süreci de dikkate alınarak Türkiye’de açılacak sandık sayısının 110 değil mutlaka en az 150 olması gerekmektedir.”

 

Kaynak: anka