HAKAN KÜÇÜKAKMAN

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, Marmara Denizi’ndeki deniz salyasıyla (müsilaj) mücadele kapsamında yapılan denetimden sonra BAGFAŞ Gübre Fabrikası’nda bazı ünitelerde üretimin durdurulmasıyla, gübre sıkıntısının yaşanmaya başladığını söyledi. Sözat, ekim zamanı fabrikanın kapatılmasının yanlış olduğunu savundu.

Özat, bugün düzenlediği basın toplantısında fabrikanın kapatılma işleminin zamansız olduğunu savunarak şöyle konuştu:

“10 gündür Türkiye’de gübre bulamadığımız bir ortam var. Zaten Türkiye’de 4-5 fabrika üretim yapıyordu, bir kısmı satıldı, bir kısmı kapandı. Şimdi bir kısmını da birtakım bahanelerle kapatmaya uğraşıyorlar. Balıkesir’imizde BAGFAŞ diye bir gübre fabrikamız vardı. Üretim yapıyordu, bölgemize de büyük hizmetleri olan bir fabrikaydı. Kapatıldığını gazetede okudum, üzüldüm. Tam da tarlaları ekim zamanında fabrika kapatma zamanı değil. Fabrikayı kapatacaksan ona göre hesabını yapacaksın. Bana lazım olduğu zaman fabrikayı kapatacaksınız, bana gübre üreticisi seçimi yaptıracaksınız ondan sonra üretim yok. Dışarıdan saman getireceksin, dışarıdan soğan getireceksin. Kabahat çiftçinin mi? Biz buna karşıyız. Biz zamansız bir kapatmaya karşıyız. Bunun da mutlak suretle olumsuz sonucunu hasat sonunda göreceğiz.”

“Şimdi ben soruyorum; bugün 8 liraya yediğiniz domatesin kilosunu 15-20 liraya yemeye hazır mısınız?” diye soran Sözat, “Ben tarlaya gübreyi atmazsam dönümünden 2-3 ton domates alırım. Böyle olunca da fiyat artar ve bizim de işimize gelir. Zaten paramız yok. Gübre, mazot, ilaç alacak paramız yok. Üretim artmadığı sürece ucuz bir şey beklemeyin. Gidin pazarda bir görün” ifadelerini kullandı.

Kaynak: anka