TACETTİN DURMUŞ

Av yasağının sona ermesiyle birlikte, yurt genelinde olduğu gibi Kars’ta da balıklar tezgâhlardaki yerini aldı. Karadeniz’de tutulan balıklar, aynı gecenin sabanında Kars’a ulaşıyor.

Kars’ta baba mesleğini devam ettiren balıkçı Hamza Koca, sahil kentlerindeki balık tezgahlarında satışa sunulan tüm balıkları aynı gecenin sabahı Kars’a da getirdiğini söyledi. 

Balıklarını taze bir şekilde müşterilerine sunmak için buz makinesi aldığını söyleyen balıkçı Hamza Koca, şöyle konuştu:

“Bildiğiniz gibi Kars çok soğuk bir il. Eksi 35-40’ları da buluyor. Biz ona rağmen buz makinesi getirerek müşterilerimizin hizmetine sunduk. İnşallah da bunda başarılı olacağız. Reklam amaçlı da değil ama pahalı bir makinedir. Yaz sezonunda da balıkçılık yaptığımızdan dolayı şebeke suyundan sağlıklı bir ortamda buz üreterek hizmete devam edeceğiz. Buradan yaprak buz bazında üretilen buzu balıkların üzerine koyuyoruz. Balıklar zedelenmeden bozulması engelleniyor.

Sahil de aynı saatte balık tüketiyor, Kars da. Bunun nedeni de balıkçılık gece işidir. Gece saat 10’dan sonra kayıkçılar ‘Ya Allah Bismillah’ der balık tutmaya başlarlar. Gece 2’de 3’te limana gelirler. O anda limanda olan bir balıkçı da balık alır, biz de alırız. Sabahın 5’inde balık avlanacak diye bir şey yok. Sabah 8’de Kars’ta oluyoruz ve halkımızın hizmetine sunuyoruz.

“BALIK BOYLARINA DİKKAT”

Türkiye’deki birçok balık çeşidini Kars’ta da bulmak mümkündür. Şu anda mevsim daha yeni başladı. Bazen 60-70 çeşit balık oluyor. Tabii ki yerel balıklar da olmazsa olmazımızdır. Halk arasında sarı balık dediğimiz Çıldır Gölü sazanı, tatlı su balığı şafak ve 40 kiloya varan yayın da satıyoruz. Bunları avlamak için yasal boyutu vardır. 33 santim boyunda ve 1,5 kilogramın üzerinde olması gerekiyor. Müşterilerimizden ricamız balık alırken boyutlarına dikkat etsinler. Çünkü gelecek nesile de balık aktarılsın.”

Kaynak: anka