TACETTİN DURMUŞ

Kars Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından görevden alınan Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’e destek amacıyla yapılan yürüyüş ve basın açıklaması katılan 17 HDP’li hakkında, dava açıldı. Haklarında üç yıla kadar hapis cezası istendi.

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve o günlerde uygulanmakta olan koronavirüs salgınına karşı önlemlerin ihlal edildiği gerekçesiyle Kars 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, yürüyüş ve basın açıklamasına katılan 17 HDP’linin 3 yıl hapis cezası istendi.

Kars Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davanın ilk duruşması, 23 Aralık 2021’de yapılacak.

Hakkında dava açılanlardan biri olan Avukat Bişar Alınak, yaptığı açıklamada bu davanın ölü doğduğunu iddia etti. Kars Belediyesine hukuksuz bir şekilde kayyum atandığını savunan Alınak, açıklamasında şunlara yer verdi:

“O basın açıklamasından ötürü, aralarında benim de bulunduğum 17 kişi hakkında toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefetten dava açıldı. Her birimiz 3 yıl ile yargılanacağız. Bu dava da ölü doğmuştur. Kayyum atanarak halkın iradesi hiçe sayılmıştır. Benimle birlikte 17 kişi, bugün Kars 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada hakim karşısına çıkartılacaktır. Gerekçe olarak Kars Valiliğinin koronavirüs tedbirlerini ihlali alıyor. Ancak valiliğin almış olduğu karar, kayyum atamasına bilinçli olarak denk getirilmiştir. Yasalar, tüzükler, genelgeler kişiye ve kuruma özel yapılamayacağından ötürü Anayasa’ya ve uluslararası sözleşmelere aykırılık taşımaktadır. Bu dava ölü doğmuştur. Ama en nihayetinde kanunsuz bir şekilde kayyum atamayı protesto etmeyi bile cezalandırma cihetine giden bir anlayışla karşı karşıyayız. Kayyum atayan zihniyet ne ise 17 kişiye ceza vermek isteyen zihniyet de aynıdır. Tarih, bizleri yargılayanları değil kanunsuz ve hukuksuz bir şekilde halk iradesini gasp eden ve buna karşı duran onurlu insanları yazacaktır.”

(Görüntü ve Fotoğraflar Arşiv)

Kaynak: anka