DAVUT GÜLEÇ

Kayseri’nin Cumhuriyet Meydanı’na yakın Sahabiye Mahallesi’nde 55 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Ahmet Keçeci; deri, kösele gibi pahalı değil naylon, vinleks (yapay deri) ucuz ayakkabılar nedeniyle işlerinin bitme noktasına geldiğini dile getirdi. Oğlu Mustafa Keçeci de getirilen çoğu ayakkabıyı tamir edemediklerini söyledi. 

Baba mesleği ayakkabı tamirciliğini küçük bir dükkanda oğlu Mustafa Keçeci ile sürdüren Ahmet Keçeci şunları söyledi:

“HER ŞEY KÖTÜYE GİDİYOR”

“Şimdiki ayakkabılar yapılmıyor, tamir olmuyor. Bütün naylon, vinleks. Deri, kösele yok. Piyasa bozuk yani. Her şey kötüye gidiyor yani. Şimdiki ayakkabılar sıhhatli değil. Tavsiyemiz deri, kösele olması. İyi ayakkabı kösele, deri olur. 

El sanatları ölmek üzere. Eskiden bir adam bir çift ayakkabıyı zor yapardı. Şimdi her şey yapıştırma, her şey ilaç oldu. Şimdi her şey makinadan çıkıyor. El değmeden ayakkabı yapılıyor. 12 yaşında bu işe başladım, 55 senedir bu işi yaparım. Baba mesleğim, küçük yaştan beri bu işteyiz. Şimdi de oğlumuza bıraktık her şeyi. Fazla çalışamıyoruz. İşler bozuk, çalışılmıyor. 

“KÖSELE TAMİRİ PAHALI”

Pandemi ile bir ilgimiz yok ama ayakkabılar sıhhatli değil. Ayakkabılar hep vinleks, naylon. Sağlık açısından sıhhatli değil. Bu yemeni. Şimdi ayakkabılar hep vinleks, naylon oldu. Eski işler kalmadı. Gençlerin getirisi daha az, yaşlılar daha fazla. Gençler kaldırıp atıyor yani. Ücret, tamirine göre. Tamirat ucuz. Tamir 10 liraya da 30 liraya da oluyor. Kösele olursa 70-80 lirayı buluyor.”

SON KUŞAK TAMİRCİ 

Dede mesleğini babası ile aynı işyerinde devam ettiren Mustafa Keçeci de getirilen ayakkabıların çoğunu tamir edemediklerini ifade ederek şunları anlattı. 

“Eskiden siparişlerimiz vardı, yapılırdı. Deri, kösele oluyordu ama şimdi spor ayakkabılar çıkınca, Çin malları piyasayı bayağı etkiledi. Hastalık da yapıyor. Almasın vatandaş, tavsiye etmiyoruz. Ama vatandaş bilinçlenmediği için alıyor. Getiriyorlar, bazılarını yapabiliyorsak yapıyoruz. Ama çoğunluğunu yapamıyoruz. Alabilen iyisini alıyor alamayan da alamıyor.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Ahmet Keçeci

* Mustafa Keçeci

 

Kaynak: anka