BURHAN DEMİRCİOĞLU

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde Savrun Çayı'na sanayi atığı olduğu iddia edilen sıvı nedeniyle balık ölümleri yaşandı. Siyah akan Savrun Çayındaki balıklar oksijensizlikten sudan başlarını çıkarıp hava almaya çalışıyor.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde Savrun Çayı siyah akıyor. Çayın kimyasal atık tesisi olmayan Organize Sanayi Bölgesi ile zeytinyağı fabrikası atıkları nedeniyle kirlendiği iddia ediliyor.

Tozlu köyünde amatör balıkçılık yapan Hasan Topal, "Kadirli'den gelen suyla bu çayımızda balıklar sürekli ölüyor. Nedenine gelince herhangi bir iddiam yok fakat yukarıda zeytinyağının acı suyunu bıraktıklarını suyun oksijenini kestiğini beyan ediyorlar. Bu nedenle bu balıkların öldüğünü söylüyorlar. Devlet büyüklerimizden buna bir çare bulunmasını istiyorum. Ben balıkçıyım bunun çözümünün bulunmasını istiyorum. Bu sudaki balıkların ölmesini istemiyorum. 15 seneden beri bu şekil ölüyor. Bunların ölümüne karşıyım" dedi.

Köyde yaşayan Okan Padir ise "(Kirlilik) Hastalık da yapıyor. Adam suya giriyor tarla temizlerken sarılığa yakalanıyor hepsi. Pislik saçıyor yani. Tarım da tarla da sulanıyor. Bizde onların bitkilerini yağ olarak kendimiz yiyoruz. Hayvanımız bile içiyor o suyu. Buzağı atıyor hayvanlar tutmuyor hasta oluyor. Her türlü pislik var" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Ölü balıklar

Köy tabelası

Savrun çayı

Balıklar başları çıkarmış nefes alıyor

Hasan Topal

Okan Padir

Kaynak: anka