SANCAR KIZILKAYA    

Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmit’te düzenlediği basın toplantısının 99’uncu yıl dönümü kutlandı. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, "Cumhuriyetimizin temeli İzmit’te atıldı. Tüm gazeteciler adına ne mutlu, ne gururlu ne onurlu bir gün” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 16 Ocak 1923 tarihinde İzmit'te Kasr-ı Hümayun'da, Türkiye'nin geleceğine yönelik hedeflerini anlattığı bir basın toplantısı düzenledi. 99 yıl önce düzenlenen basın toplantısı Kocaeli'nde bugün kutlandı.

KASR’I HÜMAYUN’DA YAPILDI

Gazi Mustafa Kemal’in basın toplantısının 99’uncu yıldönümünde Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyeleri Atatürk Anıtı’nda buluştu. Atatürk Anıtı’na çelenk sunan gazeteciler, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nı okudu. Heyet, Atatürk’ün 16 Ocak 1923 tarihinde gazetecilerle basın toplantısını yaptığı Kasr-ı Humayun’a geçti. Buradaki programa Vali Yardımcısı Dursun Balaban, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

“ULUSAL ÇAPTA DA KUTLANMALI”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet şunları söyledi:

"Cumhuriyetimizin temeli İzmit’te atıldı. Tüm gazeteciler adına ne mutlu, ne gururlu ne onurlu bir gün. İzmit adına, Kocaeli adına, basın adına bu kıymetli onurlu günü de basın onur günü olarak kutluyor olmak elbette ki İzmit adına ayrı bir gurur kaynağı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İzmit’te 16 Ocak 1923’te gerçekleştirdiği ilk ve son basın toplantısında özgür düşüncenin ve bunun bir yansıması olan fikir özgürlüğünün bir ulusun kaderi için ne kadar önemli olduğunu bu topraklardan, bu kentten dünyaya duyurmuş. Bu toplantıda dünyada büyük yankı uyandıracak cumhuriyet fikri ortaya atılmış. Demokrasinin en önemli araç olduğunu gazetecilere açıklamıştır. Bir kadın başkan olarak, kadınlara seçme seçilme hakkının verilmesinden 11 yıl önce kadınlar temsil hakkını alacaktır müjdesini yine İzmit’ten vermiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 99 yıl önceki basın toplantısına katılan meslektaşlarınız gibi sizin de özel haberlere ulaşmanızı diliyorum. Bu özel gün için kanun teklifi sunduk, gerekli görüşmelerde bulunduk ama ne yazık ki gerekli hassasiyet gösterilmedi ve teklif İçişleri Komisyonu’nda bekliyor. Ulusal çapta kutlanacağı günler de gelecek, buna inancım tam. Umarım bu ve buna benzer birçok kanun teklifi tozlu raflardan iner. Ülkemiz açısından çok büyük değeri olan bugünün 99. yılını kutluyorum. Bütün basın emekçilerimizin basın onur gününü kutluyorum."

 

Kaynak: anka