UĞUR İSTANBULLU

Artvin Yerel Tohum Derneği'nin düzenlediği tohum takas şenliğinde geleneksel yerel tohumlar gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.

Artvin Yerel Tohum Derneği Başkanı Filiz Akyüz, tohum takas şenliği ile ilgili ANKA Haber Ajansı’na bilgi verdi. Akyüz, şunları söyledi:

"ESKİ TOHUMLARI BULUP ÇOĞALTARAK, YENİ KUŞAKLARA AKTARMAYA ÇALIŞIYORUZ"

“Yaklaşık 50 tane üreticiyle çok güzel çalışmalara imza atıyoruz. Kaybolmuş eski tohumlarımızı bulup çoğaltıyoruz. Yeniden yeni gelecek nesillere kavuşturuyoruz. Bir buğday çeşidi bulduk kıymetli bir buğday onunla ilgili çalışmalarımız var 5 yıldır devam ediyor. Bir buçuk yıl tohumunu araştırdım zaten. Bir buçuk iki yılda da çoğalttık. İki yıldır diyelim un halinde geleneksel yöntemlerle, tabii gelenekselden şaşmadan yerel ve gelenekseli baz alarak hareket ediyoruz. Üretim yapıyoruz, paylaşıyoruz insanlarla; isteyen olursa birazcık satıyoruz ama böyle fabrikasyon çalışmadığımız için çok çok elimizde ürünler yok. Azami miktarda kupon ürünler diyeyim yani çok güzel eski özünü kaybetmeyen tohumlarla, özünü kaybetmeyen geleneklerle üretim yapmaya çalışıyoruz. Daha çok insanı bu işe sevk etmek içinde çalışmalarımız var."

Artvin Ziraat Odası Başkanı Köksal Portakal da hazır tohumların olumsuzluklarına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“HAZIR ALDIĞIMIZ TOHUMLARI YENİDEN EKİM YAPMIYORUZ”

“Bugün Artvin’de tohum takas şenliğine geldik. Arkadaşlarımız sağ olsun, üreticilerimiz sağ olsun ürettiklerini getirmişler takas yapıyorlar. Yani bunun anlamı şu: Bende olmayan sende olsun, bende çok olan sende olsun… İyi bir şey yapmışlar. Bizim de Artvin Ziraat Odası olarak şu anda sera çalışmamız var bununla ilgili yerli tohumdan fide üretip vatandaşımıza cüzi bir fiyatla satmayı düşünüyoruz. Yerli tohumun gelişmesi bizim için çok önemli çoğalması bizim için çok önemli, çünkü dışardan alınan tohumlardan yani hazır aldığımız tohumların yeniden tohum elde edip ekim yapamıyorsunuz. Bu da artı bir masraf getiriyor. Ve onlar çok pahalı mümkünse yerli tohumlardan ekim yapıp hem genetiği değiştirilmemiş tohumlar kullanıp sağlıklı ürün elde etmek. Sağlıklı ürün elde etmek, bunun için herkesi bu konuya yerli tohum kullanmaya davet ediyorum. Çiftçilerimiz bu konuda duyarlı olurlarsa daha çok memnun oluruz.”

“YEREL TOHUM DERNEĞİNİN BU TÜR ETKİNLİKLERİNİ DESTEKLİYORUZ”

Artvin Tarım İl Müdürü Dursun Okur, bu tür çalışmalardan duydukları memnuniyeti şöyle aktardı:

“Yerel tohum dernek Başkanlığımızın bir etkinliği için buradayız. Tohum takas şenliğine etkinliğindeyiz. Bunu destekliyoruz, elimizden geldiği kadar Başkan hanımla her safhasında görüşmeler halindeyiz. Bu tür etkinlikleri yaşatmak istiyoruz. Amacımız geçmişte yaşamış olduğumuz bu yerel orijinal tohumları bizden sonraki nesillerimize taşımak için elimizden geldiği kadar bunları destek olmak yardımcı olmak."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Artvin Yerel Tohum Dernek Başkanı Filiz Akyüz

* Artvin Ziraat Odası Başkanı Köksal Portakal

* Artvin Tarım İl Müdürü Dursun Okur

 

Kaynak: anka