UĞUR İSTANBULLU

Artvin Baro Başkanı Ayla Varan, Hopa’da yaşanan ikinci ‘at vakası’ üzerine açıklama yaptı. Atların bir eşya gibi üst üste bir araca yüklenmesine tepki gösteren Varan, Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı ile birlikte konunun takipçisi olduklarını söyledi.

Artvin Baro Başkanı Varan, yaptığı açıklamada, son olayın 27 Ağustos akşamı yaşandığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Hopa’da bizim bildiğimiz ikinci TIR vakası. Birincisinde içler acısı bir durum yaşadık hep beraber. Süreç tamamlandıktan sonraki bu süreçte gönüllüler çok büyük eziyet çektiler. Gerçi bunu dillendirmediler. Ama biz gözlerimizle gördük. Sabahlara kadar nöbetler tutuldu. En vahimi de 7 tane atı kaybettik. Hatta birine ben tanık oldum. İçler acısı bir durumu vardı hayvanın.

“33 CİVARINDA AT BALIK İSTİFİ”

Uluslararası canlı hayvan nakliyatı ile ilgili düzenlemeler var. Bunların ihracatının yapılabilmesi elbette mümkün ama bu ihracatın bayağı da ciddi yasaları, güzel düzenlemiş bir mevzuat da var. Bu mevzuatın hiçbir hükmü, bu araçta yok. Hayvanın naklinin kaliteli bir ulaşımı için ya da işte yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için hiçbir uygun koşul yaratılmış değil. 33 civarında atın, yani iri yarı hayvanın tepiştirilerek balık istifi gibi yüklenmesi, zaten mevzuat gereği uygun koşullarda taşınmasından bahsediliyor, çipleri tam olsa bile yani buralarda çip tamamında yok.

“HAYVANLARIN YİYECEK VE SU İHTİYACI KARŞALANMAMIŞ”

Bu anlamda, atlara şu anda çip takıldı. Sağlık raporları cuma günü çıkacak. Ondan sonrasında ne olacağını da çok bilmiyorum. Ama o süreçleri yürütecek burada ne fiziki mekan var ne de personel var. Zaten en basitinden nakliye sırasında mevzuatına göre şoför denilen insanın sürücünün, yeterlik belgesine sahip bir elemanı daha olması gerekiyor. Bunların hiçbirisi bu seyahat boyunca hiç yapılmamış belli. Diğer TIR’da da bunu çok bariz gördük. Hayvanlar susuzluktan, açlıktan öldü gittiler.

“HİÇBİR MEVZUATA UYGUN DEĞİL”

Evet bir canlı hayvan ihracatı var ama bunun yolu yöntemi bu kadar kolay değil. Yasa çok güzel, ayrıntılı; ben geçen sefer baktım inceledim. Şu koşullarda Tarım İlçe Müdürlüğü’nün de çok yapacağı bir şey yok. Burada gördüğümüz şeyler bir ihracat değil, ihracatın canlı hayvan ihracatının naklinin bir mevzuatı var. Hiçbir mevzuata uygun değil. Biz savcılık yönünden de -çünkü resmi evrakta sahtecilik olduğunu da düşünüyoruz- Başsavcım da Hopa Cumhuriyet Başsavcısı da titizlikle olayı yakından takip ediyorlar. Biz de Artvin Barosu olarak hayvan hakları komisyonumuz ve bizzat benim de başında olduğum ekiple süreci takip edeceğiz. Ben inanıyorum ki bu şekilde ihracat Hopa’dan kesilebilir diye düşünüyorum.”

Kaynak: anka