UĞUR İSTANBULLU

Kuraklık, bol yağış alan Doğu Karadeniz’deki Artvin’i de olumsuz etkiledi. Ardanuç ilçesinde, muhtarlar; yaşanan kuraklığın boyutunun açıklanması ve önlemler alınması ve çiftçinin desteklenmesi için yetkili kurumlara dilekçe yazdı.

Ardanuçlu muhtarlar yetkili kurumlara dilekçeler göndererek kuraklığın etkilerinin tespitini isterken destek taleplerini dile getirdi. Ardanuç Muhtarlar Derneği Başkanı Eylese Uygun; girişimleri hakkında şu bilgileri verdi:

“SAHAYA ÇIKIP TESPİT YAPMALARI GEREKİYOR”

“Ardanuç Muhtarlar Derneği olarak yaşanan kuraklığın yaratacağı sorunların çözümü ve onun gündemleştirilmesi konusunda kendimize bir görev tanımı yaptık. Öncelikle ilçedeki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ya da Tarım Komisyonu’nun; var olan kuraklığın oranını, köylülerin ve çiftçilerin mağduriyetini tespit etmek için sahaya çıkıp, bu kuraklığın ne derece ürün kaybına yol açtığını raporlamaları gerekiyor.

“FAİZ SİLİNSİN ANAPARA BORCU ERTELENSİN”

Onun için dilekçelerimizi tertip ettik. Dilekçelerimizi vereceğiz. Ayrıca silsile yoluyla takip ettiğimiz kurumları, kaymakamlık, valilik ve daha yukarısı da olarak da Ziraat Bankası ve tarım kredisinde kullanılan çiftçi borçlarının faizlerinin silinmesi ve ana paralarının da 2021 yılı itibariyle ertelenmesi talebimizdir.”

Cevizlik Köyü muhtarı Ensafi Yılmaz da “Köyümüzde ve çevre, köylerde haddinden fazla kuraklık var. Devletimizin bu konuda bir an önce çözüm bulmasında fayda görüyoruz” dedi.

“DEVLET YETKİLİLERİNİ BEKLİYORUZ”

Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir ise ilçedeki durumu şöyle anlattı:

“Evet bölgemizde, Artvin ili ve Ardanuç ilçesinde bu yıl hiçbir zaman göremediğimiz çok büyük oranda bir kuraklık var. Bu hem içme sularını azalttı hem çayırdaki, meralardaki otlar çok zayıf ve yok denecek kadar az hem de kış için vatandaşa, üreticiye, çiftçiye gerekli olan ot ve saman da olmayacak gibi görünüyor.

Tarımsal alanlarda, bu sene üretimde de çok büyük gerileme düşünülüyor. Bu kuraklığın bir an önce devlet yetkilileri tarafından tespit edilmesi gerekiyor. Kuraklık komisyonun bir an önce ilçemize gelerek tarım alanlarını gezmelerini ve oradaki kuraklığın etkilerini tespit etmeleri çok elzem olarak duruyor. Bir an önce devlet yetkililerimizin harekete geçmesini bekliyoruz.

Aynı şekilde üreticilerimiz, çiftçilerimiz ve köylülerimizle konuşuyoruz. Tarım Krediden yem almışlar, Ziraat Bankasından hayvancılık ve yem kredisi kullanmışlar ve şu anki üretim noktasında bunların geri dönüşümü yapma şanslar da çok düşüktür. Bu nedenle ya borçlarının ertelenmesi ya faizlerinin affı gibi Ziraat Bankası’nın, Tarım Kredi Kooperatifi’nin muhakkak çiftçilerimizin, köylülerimizi desteklemesi gerekiyor. Bu talepleri biz her gün köylüyle, üreticiyle, çiftçiyle beraber olduğumuz için görüyoruz. Ardanuç Belediye Başkanı olarak devlet yetkililerinin bir an önce harekete geçmelerini bekliyoruz.”

 GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Ardanuç Muhtarlar Derneği Başkanı Eylese Uygun

* Cevizlik Köyü Muhtarı Ensafi Yılmaz

* Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir

Kaynak: anka