ÖZKAN KARAKAYA

Ardahan’da kışın yöresel ana yemek olarak tüketilen kaz eti, Avrupa’ya açılıyor.

İstanbul Maltepe Sahili’nde yaklaşık 20 yıldır hizmet veren ve Kars-Ardahan yöresinin gıda ürünlerini satan yemek uzmanı İlter Avşar, Ardahan kazını Avrupa’ya ihraç edeceklerini açıkladı.

Kars ve Ardahan’ın peyniri, yağı, yumurta ve kaşarını restoranlarında perakende olarak sattıklarını ve başta "hıngel" olmak üzere tüm yöresel yemekleri müşterilerine sunduklarını belirten İlter Avşar, favori yiyeceğin kaz eti olduğunu bu lezzeti tüm dünyaya tattırmak istediklerini belirti ve şunları söyledi:

"15 BİN KAZ SİPARİŞİ ALDIK”

“Bu yıl 15 bin adet Ardahan kazını Avrupa'ya uçuyoruz. Kurutulmuş, tuzlanmış, ayaz görmüş tamamen yöreye has olan bu Ardahan kazımın 15 bin siparişini aldık. Almanya, İtalya, Fransa oradaki şirketler bizi mercek altına aldılar. Üreticilerimizle, bizlerle yakın temastalar. Biz de bu anlamda 2021-2022 kış sezonunda üretmiş olduğumuz kurutulmuş kazlarımızı Avrupa'ya uçuracağız ve Ardahan Kazı Avrupa'ya uçacak inşallah. Biz de bu anlamda mutluyuz, üreticilerimiz de çok mutlu. Kaz üreticileri annelerimiz, teyzeleri ve ablalarımız daha çok kaz beslemeye çalışıyorlar. Bölge halkı da bu anlamda çok mutlu çünkü kaz, Ardahan'ın milli yemeği. Türkiye'nin kaz noktasında başkenti de Ardahan olduğunu söyleyebiliriz. Ardahan kazı oraya has, oraya münhasır, oranın merasıyla oranın havasıyla kar yedikten sonra kesiliyor. Tamamen o coğrafya özelliklerine sahip bir ürün, biz de çok mutluyuz. Avrupa'ya uçacağı için şimdiden heyecanla, sabırsızlıkla kaz sezonunun gelmesini bekliyoruz.” 

Kaynak: anka