Muratpaşa Belediyesi Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleri (ASSİM) Çevre Komitesi tarafından 18 Eylül Dünya Temizlik Günü dolayısıyla Antalya’nın doğal su kaynaklarından Kırkgöz Göleti’nde su altı ve çevre temizliği yapıldı. Çalışma ile aralarında tek bacağı kırılmış masa, tuğla ve inşaat malzemelerinin bulunduğu çok sayıda atık gölette çıkarıldı.

Muratpaşa Belediyesi’nin ASSİM çatısı altında bulunan Çevre Komitesi, Döşemealtı Belediyesi’nin de destekleriyle Antalya’nın doğal su kaynaklarından Kırkgöz Göleti’nde su altı ve çevre temizliği yaptı.

"Let’s do it" hareketinin 2008’de Estonya’dan başlattığı ve küresel bir çevre hareketine dönüşen 18 Eylül Dünya Temizlik Günü dolayasıyla gerçekleştirilen etkinliğe, aralarında AKUT’un da bulunduğu sivil toplum kuruluşları, Mustafa Kemal Okulları, Yükseliş Koleji, Şehit Celal Özcan Anadolu Lisesi öğrencileri ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Altı Topluluğu katıldı.

"BU KADARINA DA PES!" DEDİRTEN MANZARA

Dünya Temizlik Günü için günün erken saatlerinde dernekler, öğrenciler ve dalgıçlar bölgede buluştu. AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu liderliğindeki Sualtı Topluluğu, karada hazırlıkları tamamlamalarını ardından Kırkgöz’e dalarken gönüllüler de göletin çevresinde temizliğe başladı. Etrafa saçılmış ambalaj atıkları, şişeler, sigara izmaritleri tek tek toplanırken, su altında karşılaşılan manzara, "bu kadarına da pes!" dedirtti. Yaklaşık bir saat devam eden dalış sırasında, dalgıçlar suyun altından tek bacağı kırılmış masalar, tuğladan kapıya inşaat atıkları, çam şişeler ve plastik atıklar topladı.

Dalış, sualtı kameralarıyla da kayda alınırken, kirlilik içinde yaşamaya çalışan bir su kaplumbağasının kendini korumak için yosunların arasına saklanmaya çalışması dalışın sürprizi oldu.

"KİRLİLİĞİN NEDENİ İNSAN"

Etkinliğe gönüllü olarak katılan anaokulu öğretmeni Şenay Yılmaz, “Çevremize, ormanımıza, doğaya sahip çıkmak için buradayız. Önemli olan temizlemek değil kirletmemek” diye konuştu. Bu anlayışı çocuklara da aktarmakla yükümlü olduklarını dile getiren Yılmaz, “Çocuklarımıza çevrenin ve su kaynaklarının ne kadar değerli olduğunu öğretmemiz lazım” dedi.

ASSİM Çevre Platformu sözcüsü Togan Engin ise bölgedeki kirliliğin temel nedeninin insan olduğunu belirterek, “İnsanımız kullandığı bir şeyleri rahatlıkla atmayı alışkanlık haline getirmiş. Öncelikle bunun ortadan kaldırılması lazım” diye konuştu.

"PIRIL PIRIL BIRAKMIŞTIK"

Prof. Dr. Gökoğlu, bölgede son dalışı Mart ayında yaptıklarını belirterek, “Pırıl pırıl bırakmıştık ama insanlarımız böyle bir yeri iyi kullanamıyor. Suyun altında çocuk bezinden masaya, plastik şişelere her şey var. Ambalajlar, pet şişeler, ıslak mendiller, halısından masasına her şey aşağıda dolu. Oysa burası dünyanın en güzel alanlarından. İnsan bu manzarayı görünce üzülüyor” dedi. 

 

Kaynak: anka