ALİ GÜRELİ

Adana Valiliği, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından kent genelindeki tarım alanlarında her yıl yaşanan anız yangınlarına karşı duyarlılığı artırmak amacıyla, reklam panolarında bilgilendirme ve uyarı yapıldı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) da yapılan çalışmaya destek verdi.

Tarımsal ve doğal ekosisteme zarar veren, çevreye yayılan dumandan dolayı da insan sağlığını olumsuz etkileyen anız yangınlarına karşı üreticilerde duyarlılığı artırmak amacıyla hazırlanan afişler, kent Adana kent merkezindeki ilan panolarına asıldı.

Adana Valiliği, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Adana Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile hazırlanan “anız yakan geleceğini yakar” başlıklı afişlerde, anız yakmanın zararları anlatıldı.

Afişlerde, "Anız yakmanın toprağın verimliliğini ve su tutma kapasitesini azalttığı, erozyona ve orman yangınlarına yol açtığı, çevre kirliliğini arttırdığı, telefon ve enerji hatlarına zarar verdiği, trafik kazalarına neden olduğu, ekonomik ve sosyal faaliyetleri olumsuz etkilediği" bilgilerine yer verildi.

ÇMO ADANA ŞUBESİ'NDEN DESTEK

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şubesi'nden de çalışmaya destek geldi. ÇMO Şube Başkanı Kenan Doğan, üreticilere yönelik gerçekleştirilen bilgilendirme çalışmalarının duyarlılığı artıracağına inandığını söyledi.

Uyarı ve bilgilendirme çalışmalarının yanında, sıkı denetimin de önem arz ettiğini ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"Yapılan bu çalışma konunun hassasiyeti ortaya koyuyor. Anız yangını sonucu toprağın zarar gördüğü sık sık üreticilere anlatılmalı. Anızın topraktan çıkarılması konusundaki yeni teknolojiler aktarılmalı. Sıkı denetim ve caydırıcı cezalarla anız yangınlarının önlenmesi için çalışmalar sürdürülmeli.

Zamandan ve maliyetten kazanç sağlandığı gibi yanlış düşünce sonucu ortaya çıkan anız yangınları, aslında ülke topraklarına büyük zarar vermektedir. Ayrıca saatlerce süren yangınlarla birlikte oluşan dumanlar hava kirliliğine neden olmakta ve çevrede trafik akışını olumsuz etkilemektedir. Ortaya çıkan duman nedeniyle trafik kazası riski oluşmakta, çevre kirliliği ile hava kirliliği en üst düzeye çıkmaktadır. Vatandaşlarımız evlerinin penceresini bile açamamakta, sağlık sorunları yaşamaktadır. Anız yangını maalesef, doğaya çevreye ve insan sağlığına zarar vermektedir."

 

Kaynak: anka