RAFET ÖZTÜRK

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Alpaslan köyündeki kadınlar, kışlık hazırlıklara başladı. Salça, turşu, kurutulmuş ürünlerin yanı sıra en çok emek isteyen 'yufka ekmek' yapan kadınlar imece usulü ile çalışırken hayat pahalılığından yakındılar.

Kışlık yiyeceklerini hazırlamak için sabahın ilk ışıklarından itibaren çalışmaya başlayan köylü kadınları yaşadıklarını ANKA Haber Ajansı'na anlattılar.

"HER ŞEYİ SATIN ALAMIYORUZ"

Köyde yaşayan Nazmiye Torun şunları söyledi: 

"Eltime, ablama yufka açtık bugün. Ne yapsınlar kışlık hazırlığı. Hazırlamayınca olmuyor, Her şeyi satın alamıyoruz. Birbirimize yardım ediyoruz imece usulü. Salça, domates konservesi her şeyi birbirimize yardım ederek yapıyoruz. 10 kadın 11 kadın mahallede boş olan toplarız, akrabaları toplarız. Bugün yufka açtık. Dün hamur kestik makarna açtık. Kış gelene kadar, pastırma yazı gelene kadar. Alamıyoruz. Şehirdekiler çok para alanlar, milletvekili değiliz biz. Hazır yufka alamıyoruz ne yapalım. Bunu zorla alıyoruz diyeyim bari. Onun için de birbirimize böyle yardım ediyoruz. Sabahtan beri uğraşıyoruz 11 kadın. Bir şey alamıyoruz, şeker bir yere çıktı, kuru kuru yufka yapıp yiyeceğiz. İçine alabilirsek çökelek, lor.

"KÖYDE DOMATES 6 LİRA, BİBER 5 LİRA. NE YAPACAĞIZ ZORLUYOR!"

Yumurta kalmadı, süt kalmadı evlerde köylerde. Şu anda köyde domates 6 lira, biber 5 lira.  Ne yapacağız zorluyor tabi. Asgari ücret nerede, oğlan işsiz ya kaç aydır. Burada devamlı iş yok. Sigortalı iş yok. O da zorlamaz olur mu alamıyoruz. Kira veriyorsun, çocuklar okuyor, torunlar üniversiteye gidiyor. Harçlık istiyor, bilgisayar istiyor benden, alamıyoruz. Nasıl alalım onlara. Bir köyde soğan 2 lira olursa, domates 6 lira olursa ekonomi kaldı mı ki zaten. Hazır yemesek bile ne olurdu mesela, öğleye kadar 50/60 tane açardık, bırakırdık. Sabahtan akşama kadar uğraşmazdık. En azından bir şeyler alıyorsun, sabah kahvaltısında çocuklara çeşit çeşit peynir olamıyorsun. Salam, sucuk, pastırma anlamıyorsun. O salam, sosis daha evimize girmedi. Biz beyaz peyniri zorla alıyoruz. Onun yerine oda olmazsa lor alınıyor. Köy yerlerinde çökelek var. Hiç ekonomi artık kalmadı. Pazarın yolunu unuttuk öyle işte"

"HAYAT ÇOK PAHALI MEMNUNDEĞİLİZ BU GİDİŞATTAN"

Güngör Torun ise şöyle konuştu:

"Yufka açıyoruz biz. Allah izin verirse kışa hazırlık. Hayat pahalı, satın alamıyoruz. Bir çuval un bugün 200 lira. Olmuyor. Bugün böyle bir kış hazırlığı yaptık. Diğer konservelerimizi yapıyoruz. 10 kadın, komşular geliyor gidiyor. Ama bugün 10 tane imecimiz var. Öğlen yemeği yedik burada. Yarın başka bir komşuya gidiyoruz. Böylece gelip geçiyor işte

Hayat çok pahalı, memnun değiliz yani bu gidişattan. Geçen sene 1 buçuğa aldık kömürü, bugün 3 milyon lira (3 bin) istersen al istersen alma. Ne yapacağız, nüfus kalabalık. Ben kalp hastasıyım, adam kalp hastası. Çalışamıyoruz. 1 kilogram peynir olmuş 30 lira, 1 kilogram çökelek olmuş 30 lira. Böyle hayat olur mu?  Sattığımız para etmiyor şu an. Soğan olmuyor mevsim değişikliğinden, bağlarımızda üzüm olmuyor mevsim değişikliğinden. Sular kıt. Buna bir çare arıyoruz. Devletimizden, hükümetimizden haber istiyoruz onlardan."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Hamur açan kadınların görüntüsü

* Yufkaların Görüntüsü

* Nazmiye Torun

* Güngör Torun

Kaynak: anka