NEDİM GÜLER

Yalova’nın Altınova ilçesinde devam eden Helenapolis Antik Kenti Yüzey Araştırması’nda önemli bulgulara rastlandığı açıklandı. Araştırmayı yürüten ekibin başkanı Dr. Cennet Pişkin Ayvazoğlu, ilçenin tarihinin milattan sonra 4. yüzyılın çok öncesine dayandığının belirlendiğini açıkladı.

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Cennet Pişkin Ayvazoğlu, Yalova’nın Altınova ilçesindeki Helenapolis Antik Kenti’nde geçtiğimiz eylül ayında başlayan arkeolojik çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Ayvazoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar hakkında şunları söyledi:

“Biz bu yılki çalışmalarımızda milattan sonra 4. yüzyıldan çok önceye, Helenistik döneme kadar giden bulgulara rastladık. Yani burada Helenistik dönemden günümüze dek kesintisiz bir yerleşim olduğunu anlıyoruz.

Yalova'nın Eski Yunan ve Roma Dönemi'ni araştırıyoruz. Çalışmalarımıza Altınova'da lokalize edilen Helenapolis ve çevresinden başladık. MS 4. yüzyılda Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından kurulduğu ve imparatorun kente, annesi Helena'nın adını verdiğini, yani kentin adını buradan aldığını biliyoruz.

Antik kaynaklar, Helenapolis yakınında sıcak su kaynaklarının bulunduğunu ve Konstantin’in ömrünün son yıllarında, bunlardan yararlandığını yazmaktadır. Biz bu yılki çalışmalarımızda MS 4. yüzyıldan çok önceye, Hellenistik Dönem'e kadar giden bulgulara rastladık. Yani burada Helenistik Dönem'den günümüze dek kesintisiz bir yerleşimi olduğunu anlıyoruz.

Burada bu sene yıllardır istediğimiz bir çalışma yapıldı. Yüzey araştırmaz Helenopolis Antik kentiyle ilgili. Olumlu sonuçlarla daha eskiye gittiğini gördük Helenopolis Antik kentiyle kalmayıp Helenistik dönemlere kadar gittiğini buradaki bulguların bunları gösterdiğini gördük. Bu bizi çok sevindirdi. İnşallah çalışma yapıldıkça daha eskilere gidileceğiniz zannediyorum.”

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral'da ortaya çıkan sonuçların kendilerini sevindirdiğini kaydetti.

 

Kaynak: anka