Ankara Kent Konseyi (AKK) Kent Atölyesi’nin son konuğu "Kent, Kültür, Miras" konulu programla Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) Direktörü ve AKK Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu oldu.

Ankara Kent Konseyi (AKK) Kent Atölyesi düzenlediği sohbet programlarıyla alanında uzman kişileri Başkentlilerle buluşturmaya devam ediyor.

AKK Kent Atölyesi tarafından hazırlanan “SözONda” deneyim paylaşma toplantısının "Kent, Kültür, Miras" başlıklı bölüm konuğu Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) Direktörü ve AKK Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu oldu.

Moderatörlüğünü AKK Yürütme Kurulu Üyesi Özgür Ceren Can’ın yaptığı programa, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş ile Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Serkan Yorgancılar, AKK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, Çankaya Kent Konseyi Başkanı Mustafa Coşar, AKK Danışma Kurulu Üyeleri Pınar Ayhan, Şevket Bülend Yahnici, AKK Çalışma Grubu üyeleri, Meclis Sözcüleri ile bileşenleri katıldı.

“MOGAN’DA YÜZERDİK, ÇUBUK BARAJI’NDA ÇAY İÇERDİK”

Ankara’ya 1956 yılında geldiğini belirten Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, “Ailemle Batman’dan Ankara’ya uçakla geliyorduk. Babam, ‘Ankara’ya bak kızım’ dedi. Camdan dışarı baktım, pırıl pırıl bir Ankara idi. Kent ile ilgili aklımda kalan en eski görüntü o andır” dedi.

Geçmişten bugüne Ankara’nın kültür ve sanatının da konuşulduğu programda Yenişehirlioğlu, “Bizim için Ankara’da tatil tiyatro, opera, konser demekti. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde konferanslar olurdu, onlara katılırdık. Bahsettiğim 1960-1968 arası dönem. Yaz aylarında ise Mogan Gölü’nde yüzer, Çubuk Barajı’nda ise çay içerdik” sözleriyle anılarını paylaştı.

1980’den sonra kentin daha da hareketlendiğini belirten Yenişehirlioğlu, “Ankara o yıllarda daha da hareketliydi. Sergiler, galeriler bizim buluşma ve sosyalleşme yerlerimizdi. Bir galeriden diğerine koşardık. Edebiyat dünyası, ressamlar, bürokrasi bir aradaydı. İnsani bir yaklaşımla kültürel ortamlar deneyimlenirdi. Yeni ne yapabiliriz konuşulurdu” değerlendirmesinde bulundu.

“ANKARA’YI PAYLAŞIYORUZ”

Ankara deneyimlerini aktardığı programda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, VEKAM hakkında ise şöyle konuştu:

“VEKAM’da ne yapıyorsunuz diyenlere, Ankara’yı paylaşıyoruz diyorum. Ankara ile ilgili bilinmeyenleri, nereden bulabilirizi araştırıyoruz, Ankara’yı ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Anaokullarından üniversitelere kadar herkes bizi ziyaret ediyor.”

Program sonunda AKK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, katkılarından dolayı Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu’na teşekkür ederek, Ankara Kent Konseyi adına günün anısına plaket sundu.

 

Kaynak: anka