TUNCAY TÜRKGÜLÜ

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde çevreciler, cüruf tesisi açılmasını; fabrika önünde bir araya gelerek protesto etti. Yapılan açıklamada, “Eğer Erdemir’in Akçakoca’yı kendi çöplüğüne çevirecek bu girişimini durduramazsak yarın kanser ve benzeri hastalıkların daha da artacağı bir vaziyet ile karşı karşıya kalacağız” denildi.

Erdemir’den getirilen cürufun depolanıp ayrıştırılacağı fabrikanın önünde yapılan protestoya; CHP İlçe Başkanı Tuğrul Abanoz, Yeşil Yaşam İnisiyatifi Sözcüsü Zahire Ocak, HAYTAP Düzce İl Temsilcisi Neşe Perihan Kulak, avukat Yakup Okumuşoğlu, Akçakoca Emek ve Demokrasi Platformu ile birlikte 100 civarında Akçakocalı çevreci katıldı.

Erdemir fabrikasının atık malzemesi olan cürufun çevreye büyük zarar verdiğini öne süren yurttaşlar adına hazırlanan ortak bildiriyi Yeşil Yaşam İnisiyatifi adına Zahire Ocak okudu. Açıklama şöyle:

“3 MİLYON TONDAN FAZLA ATIK”

“Ereğli’nin merkezinde niçin denize girilemiyor? Erdemir, başta cüruf olmak üzere birçok tehlikeli kimyasal atığı yıllar boyunca denize bıraktığı için. Günümüzde Erdemir, atıklarını Ereğli kıyılarına boşaltmadığı için elinde biriken 3 milyon tondan fazla atığı kendisi bertaraf etmek yerine daha fazla zahmet etmeden, daha fazla kâr etmek için yeni yöntemler icat ediyor. Erdemir, Ereğli’de ve Alaplı’da buna teşebbüs etti ve halkın büyük tepkisi ile karşı karşıya geldiler. Şimdi de gözlerini Akçakoca’ya diktiler.

Eğer Erdemir’in Akçakoca’yı kendi çöplüğüne çevirecek bu girişimi durduramazsak yarın çocuklarımıza, torunlarıma girebilecekleri temiz bir deniz bırakamayacağımız gibi, fındık tarım alanlarımızın büyük zarar göreceği, gelişen değil her yıl küçülen bir turizmimizin olacağı, kanser ve benzeri hastalıkların daha da artacağı bir vaziyet ile karşı karşıya kalacağız.”

Basın açıklamasında sonra söz alan diğer konuşmacılar ise şunları söyledi:

“BÜTÜN KARADENİZ’E YAYILACAK ÇALIŞMA”

Haytap Düzce İl Temsilcisi Neşe Perihan Kulak: “İki şeye çok dikkat çekmek istiyorum. Bu yoldan asla geri dönmeyeceğiz. Hiçbir şekilde mücadeleden geri çekilmeyeceğiz. Çekilmeyeceğiz ama bu sadece Akçakoca, Ereğli veya Alaplı için değil; Bütün Karadeniz’e yayılacak şekilde bir çalışmayı Akçakoca’dan başlatıyoruz. Önümüzdeki günlerde bunu basınla paylaşacağız. İkinci söyleyeceğim şey ise yasal düzenlemelerde demirçelik fabrikalarının özel isteği ile tehlikeli atık maddelerinden cüruf çıkarılmış. Cürufun tehlikeli atık maddesi olarak tekrar yasal düzenlemeler çerçevesinde yerini almasını istiyoruz. Mücadeleye devam.”

“BU CENNET COĞRAFYADA İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI FAALİYETLER İSTEMİYORUZ.”

Avukat Yakup Okumuşoğlu: “Biz ne Akçakoca’da ne Alaplı’da ne Ereğli’de ne de yaşadığımız bu cennet coğrafyada bu gibi insan sağlığına zararlı faaliyetlerin yapılmasını istemiyoruz. Bununla ilgili olarak da hukuki süreçleri başlatmaya hazırız. Burada da Akçakocalıların vermiş olduğu destekle bunun da ilk adımını buradan atmış olacağız.”

“RUHSATSIZ FAALİYET GÖSTERİYOR”

CHP Akçakoca İlçe Başkanı Tuğrul Abanoz: “Her şeyden önce bölgemizde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren bu işyerine, biz belediye tarafından ruhsatlandırılacağı konusunda bir duyum aldık. Ümit ediyoruz ki; sevgili Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilimiz Ümit Yılmaz’ın da basında beyanı olduğu üzere, kendisi de bu konuya hassasiyet göstermekte ve böyle bir faaliyet gösteren işletmenin doğru olmayacağı kanaatine kendisi de varmıştır. Buradan kendisine teşekkür ediyorum, bu hassasiyeti için. Aynı hassasiyeti umarım Akçakoca Belediyesi de gösterir, ruhsat konusunda çok titiz davranır. Bu sonuçların herkes tarafından çok Akçakoca’ya zarar vereceği konusunda da herkes hem fikir. Akçakoca Belediyesi ruhsat konusunda titiz davranmasını diliyoruz.”

“BÜTÜN YAZ BOYUNCA RESMEN ZEHİRLENDİK, HASTA OLDUK”

İşletmenin yanında ikamet ettiğini belirten Fatma Ceylan: “Yeni açılan bu fabrikanın zehrini gece saat 03.00’ten sonra salıyorlar. Bütün yaz boyunca resmen zehirlendik. Evin içine kadar zehiri giriyor düşünün artık. Ondan sonra zehirli ishal ve kusma olduk. Ondan mı oldu, salgın mı bilemiyorum ama çok kötü hastalandık. Salatalıkları gelsin görsünler kahverengi lekeli lekeli, daha şimdiden başladı. Çok uzun olmadı ama şimdiden etkisini gösterdi. Düşününki bu çalışırsa burada hava ne olur, artık düşünemiyorum. Vicdanlarına bırakıyorum, Allaha bırakıyorum ama mücadeleye de devam edeceğim.”

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Akçakoca Ereğli Toplanılması

* Yeşil Yaşam İnisiyatifi Zahire Ocak

* HAYTAP Düzce İl Temsilcisi Neşe Perihan Kulak

* Avukat Yakup Okumuşoğlu

* CHP İlçe Başkanı Tuğrul Abanoz

* Vatandaş Fatma Ceylan

Kaynak: anka