Akçakoca Balıkçı Barınağı Kooperatifi’ne bağlı balıkçılar, Çuhallı sahiline yapılması planlanan mahmuzlara tepki gösterdi. Akçakoca Balıkçı Barınağı Kooperatif Başkanı Mustafa Karakaş, “Bu kıyı mahmuzlarının yapılacağı bölgede, bizim avlandığımız sahada özellikle kıyı balıkları levrek, barbun, istavrit, çinekop gibi balıkların yuvaları mevcut. İşin sonucunda buraya kıyı mahmuzu yapıldığında, Akçakoca kıyılarında tamamen kıyı balıkçılığı bitecektir” dedi.

Akçakocalı balıkçılar, Çuhallı sahiline yapılması planlanan 3 adet mahmuz inşaatına karşı tepkilerini yaptıkları basın açıklamasıyla dile getirdi. Balıkçılar adına konuşan Akçakoca Balıkçı Barınağı Kooperatif Başkanı Mustafa Karakaş, mahmuzların balıkçılığa ve turizme zarar vereceğini öne sürdü.

"MAHMUZLAR KIYI BALIKÇILIĞINI YOK EDECEK"

Karakaş, "Son zamanda ortaya çıkan bu kıyı mahmuzları konusunda bugüne kadar bize, Akçakocalı balıkçılara soru sorulmadı. Yani kıyılara faydası olur mu, zararı olur mu diye sorulmadı. Biz Akçakocalı balıkçılar olarak, limanımızda 77 adet teknemiz var, bunun ortalama 70 tanesi kıyı balıkçılığı yapmaktadır. Bu kıyı mahmuzlarının yapılacağı bölgede, bizim avlandığımız sahada özellikle kıyı balıkları levrek, barbun, istavrit, çinekop gibi balıkların yuvaları mevcut. İşin sonucunda buraya kıyı mahmuzu yapıldığında, Akçakoca kıyılarında tamamen kıyı balıkçılığı bitecektir. Bu da kıyı balıkçısını yüzde yüz etkileyecektir" dedi.

Akçakoca balıkçıları olarak bu konuda hemfikir olduklarını ifade eden Karakaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hiçbirimiz kıyı mahmuzlarının yapılmasını istemiyoruz. Bizim ekmeğimizle oynamakla eşit anlama geliyor. Bu deniz kıyılarını en iyi bilen bizleriz. Neler olabileceğini az çok öngörebiliyoruz. Türkiye'de örneklerini de gördük; Karasu gibi. Bizim kıyılarımız derindir, Karasu gibi sığ su değildir. Karasu'daki kıyı mahmuzlarına ölü dalga gelmektedir. Akçakoca balıkçı barınağı yapıldığında beri, sahillerde neler olduğunu gördük. Bundan sonra boğulma olaylarında ciddi şekilde artış olacaktır, çünkü değişik akıntılar olacaktır. Bizim görüşümüz kıyılara mahmuz yapılacağına, kıyı sahillerine yapılan yapıları veya beton duvarları engellemek olsa daha iyi olurdu."

"MAHMUZLAR BOĞULMA OLAYLARINI ARTIRACAK"

Karakaş, Akçakoca'da sadece 2 aylık bir turizm olduğunu belirterek, "Burada mahmuzlar yapılarak sezonu mu uzatacağız veya dalgaları mı azaltacağız? Rüzgarın önüne perde mi gereceğiz? Akçakoca’nın buna göre ne altyapısı var ne buna göre bir emniyetimiz var ne buna göre araç otoparkımız var; hiçbir şeyimiz yok" dedi. Bu durumun turizm açısından da faydalı olmayacağını belirten Karakaş, şunları söyledi:

"Akçakoca’nın dolaylı şekilde nerdeyse yüzde 10'u balıkçılıkla geçiniyor. 77 adet ticari amaçlı balıkçımız var burada. Bu kadar insanlar ev geçindiriyor, bunların çoluk çocuğu ne olacak? Turizm açısında da çok iyi olacağını düşünmüyorum, çünkü kıyıların ne olduğunu, kumun ne zaman gelip ne zaman gittiğini tahmin edebiliyoruz. Akçakocalılar da biliyor, bunu yaptırmak isteyenler de biliyor. Turizme bir katkısı olacağını düşünmüyoruz. Buraya, daha fazla denizi bilmeyen insanlar girecek ve üstüne basa basa söylüyorum boğulma olayları artacak. Bunu artık yetkililerin, karar vericilerin değerlendirmesini talep ediyoruz."

Kaynak: anka