ALİ GÜRELİ 

Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne, “Ceza sistemini ağırlaştıran, sözleşme feshinin kolaylaştıran, sözleşmeyi yenilememe adı altında dayanaksız ve keyfi yaptırımlar getiren, görevden uzaklaştırma süresini uzatan, ek görevler dayatan sözleşmeyi kabul etmiyoruz” tepkisini gösterdi.

Adana Tabip Odası ile Genel Sağlık-İş ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın Adana şubeleri, bugün ortak bir açıklama yaparak yenilenen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni “kabul etmediklerini” duyurdu.

"EVRENSEL YASAL DÜZENLEMELERE AYKIRI"

Adana Tabip Odası’nda yapılan basın açıklamasında üç kurum adına konuşan Selahattin Menteş, yönetmeliğin ihtar puan cetveline eklenen ek maddeyle; kamu görevleri hakkında basına izinsiz demeç ya da sosyal medyada bilgi veren aile hekimlerine 50 ceza puanı verilmesinin öngörüldüğünü anımsattı.

Menteş, "Bu, Anayasaya ve ülkemizin kabul ettiği evrensel yasal düzenlemelere aykırıdır. Sağlık çalışanlarının ifade özgürlüğü ve görüş açıklama hakları, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ortadan kaldırılıyor” dedi.

 

"HİÇBİR HUKUK KURALINDA YOK"

“5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nda disiplin süreçlerine ilişkin hiçbir hükme veya atıf bulunmazken 'ihtar puanı' adı verilen bu sistemi kabul etmiyoruz" diyen Menteş, şunları söyledi:

"Aile Sağlığı Merkezleri’ndeki sağlık çalışanlarının mevcut iş güvencesi, kurulacağı belirtilen komisyonun verebileceği keyfi kararlarla işten atmalar kolaylaşacak; iş güvencesi tamamen ortadan kaldırılacaktır. ‘Entegre sağlık hizmeti sunan birimlerde mazeretli olup olmadığına bakılmaksızın beş nöbet görevini yerine getirmediğinin/getiremediğinin tespit edilmesi durumunda sözleşme feshi uygulanacaktır' ifadesi kabul edilemez. Puan cetveliyle çelişen, hiçbir disiplin, hukuk kuralında olmayan ’mazeretin kabul görmediği’ bir ceza yöntemi bizlere reva değildir.

Sağlık Bakanlığı hak edişlerin de düşeceği bir ceza yönetmenliğine imza atmıştır. Ceza sistemini ağırlaştıran, sözleşme feshinin kolaylaştıran, sözleşmeyi yenilememe adı altında dayanaksız ve keyfi yaptırımlar getiren, görevden uzaklaştırma süresini uzatan, ek görevler dayatan, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini de gider başlıklarına ekleyen, ancak aylıklara yansıyan bir iyileşme sağlamayan, aile hekimlerinin taleplerinin karşılanmayan sözleşmeyi kabul etmiyoruz. Sağlık Bakanlığının bu baskıcı tutumuna karşı mücadele edeceğimizi; yönetmeliğin iptali için hukuki yolları ve her türlü fiili mücadele yollarını sonuna dek kullanacağımızı bildiriyoruz.”

ÖKTEN: “HEKİMLERE TEŞEKKÜR YERİNE CEZA VERİLİYOR”

Basın açıklamasına destek veren Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Ali İhsan Ökten ise şunları söyledi:

“Pandemi süresince tüm hekimler canla başla çalıştılar. Hekimlik, en fazla hastalanan, en fazla ölen meslek gurubu oldu. Sağlık Bakanlığı hekimlere teşekkür edeceğine aksine aile hekimlerini cezalandırma yoluna gidiyor. Bu cezalandırma yönetmeliğini TTB ve tüm Tabip Odaları olarak reddediyoruz. Böyle bir yönetmeliği kınıyoruz.”

Kaynak: anka