Ahmet Bahadır İlhan Ortaokulu öğrencileri, Türk mitolojisini farklı ülkelerdeki çocuklara anlatmak için bir e-Twinning projesine imza attı. Genç öğrenciler “Journey to mithological stories with art” projesini, okulun görsel sanatlar öğretmeni Esra Özdemir ve bilişim teknolojileri öğretmeni Gülnaz Cesur Demirören danışmanlığında yürüterek, eski kültürlerin hikayelerinin bilgeliğinden faydalanmayı ve canlandırmayı amaçlıyor.

Journey to Mithological Stories With Art Projesi’nin amacı “Kendi kültürümüzde yer alan ve başka kültürlere ait mitolojik hikayeleri, kahramanları tanımayı, öğrenmeyi, bununla birlikte eski kültürlerin hikayelerinin bilgeliğinden faydalanmayı ve canlandırmak” olarak açıklanıyor.  Proje yurt içi ve yurt dışından farklı ülkelerdeki proje ortağı okullarla işbirliği içinde sürdürülüyor.

Proje ile öğrencilerin Türk mitolojisini tanıyıp, proje ortağı ülkelerdeki arkadaşlarına tanıtmak için çalışmalar yapıyor. Öğrenciler, mitolojik hikaye ve kahramanlarla ilgili şarkılar besteliyor, resimler, afişler, kuklalar, maskeler tasarlayarak, hikayeler yazıyor. Bu sayede öğrenciler Türk mitolojisindeki birçok hikayeyi hem kendileri tanırken, bu hikayeleri başka ülkelerdeki arkadaşlarına da tanıtarak bin anlamda kültür elçiliği yapıyor.

“TÜRK MİTOLOJİSİ BİNLERCE YILLIK BİR BİRİKİMLE ÇOK ZENGİN BİR MİTOLOJİDİR”

Proje danışmanları hazırladıkları projeyi anlatırken, şunları belirtti:

“Çoğu kişi Yunan mitolojisi, İskandinav mitolojisi konusunda bilgi sahibidir ancak ne yazık ki Türk mitolojisi konusunda insanların fazla bilgisi yoktur. Oysa Türk mitolojisi binlerce yıllık bir birikim ve kültürle oluşmuş çok zengin bir mitolojidir. Öğrencilerimiz bu proje ile Türk mitolojisindeki birçok hikayeyi tanıdılar ve ortaklarımıza tanıttılar. Kanatlı at denildiğinde Yunan Mitolojisindeki Pegasus akla gelirken, Türk Mitolojisindeki Kanatlı At Tulpar’ın varlığını öğrendiler; Medusa yılan saçlı kadın karşılığında, güzel yüzlü yılan kuyruklu iyilik ve sadakatin timsali şifacı Şahmeranı tanıdılar. Türk mitolojisindeki Zümrüd-ü Anka kuşunun başka kültürlerde Simurg olarak karşılık bulduğunu fark ettiler. Hikayelerdeki bilgeliği ve değerleri tanıdılar, özümsediler.”

Kaynak: anka