UĞUR İSTANBULLU

Kuraklık nedeniyle, mayıs ve haziran aylarında hayvanlarına saman ve hazır yem vermek zorunda kalan Artvin Ardanuç’taki besiciler; ağustos yağışlarıyla nefes aldı. Ancak, veterinerler, hayvanlarını yeşeren otlara salan besicileri; ince ot artışına bağlı hayvan hastalıklarına karşı uyarıyor.

Ardanuç’ta, Geçitli köyündeki besici Kenan Altunel; bu yıl hiçbir şeyin bekledikleri gibi gitmediğini söyledi. Altunel, “Mayıs, haziran ayında yağışların olmaması nedeniyle hayvanlarımız büyük bir yoksulluk çekti, ot yönünden. Ağustos ayında yağan yağmurlar bir nebze bizi rahatlattı o da şu şekilde; hayvanlarımızın karnı doydu” dedi.

Ancak, besici ve veteriner hekim Arif Erdem ise şunları söyledi:

“Bölgemizde haziran ve mayıs aylarında olan kuraklık, hayvancılığı ciddi derecede geriye götürdü. Hayvancılık zaten zor durumdaydı. Hayvancılığın girdileri neredeyse iki katına çıktı, fakat gelirlerinde hemen hemen aynı oranda veya kısmı bir artış oldu.

“AŞI TAVSİYE EDİYORUM”

Ağustos ayında bir miktar yağsa da bu bizim için yeterli olmadı. Beraberinde de mera hastalıklarını tetikledi. Yetiştiricilerimize mera aşısını yaptırmalarını tavsiye ediyorum. İnce otların bollanmasıyla bizim enteratoksin dediğimiz hastalık gün yüzüne çıktı. Mera hastalığı deyince, merada otun artışına bağlı olarak veya otun florasının değişmesine bağlı olarak ani ölümler olabiliyor veya ani şişkinlikler yapabiliyor. Bu konuyla ilgili yetiştirici arkadaşların tedbirlerini almasını aşılarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.”

* Besici Kenan Altunel

* Besici ve Veteriner Hekim Arif Erdem

Kaynak: anka