ALİ GÜRELİ

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana genelinde bu yıl 1 milyon 608 bin dekar alandan yaklaşık 800 bin ton buğday beklendiğini söyledi. Girdi maliyetlerine dikkat çeken Doğan, buğdayda 40 kuruş destek beklediklerini dile getirdi.

Doğan, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Türkiye’de geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 7.9’luk artışla 20.5 milyon ton buğday üretildiğini belirtti. Doğan, "Bu yıl, tahminlere göre yaklaşık 1 milyon 608 bin dekar alanda 778 bin ton üretim bekleniyor. Rekolte, dekarda 500 ila 700 kilogram arasında değişiyor" dedi.

“ALIM FİYATI TONDA EN AZ 2 BİN 200 TL OLMALI”

Buğday üreticilerinin alım fiyatının tonda en az 2 bin 200 lira olarak açıklanmasını beklediklerini ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"Yöremizde geçmişte hasatlar bayram havasında yapılırken artık üreticiler mutlu değil. Çünkü tohum, gübre, zirai ilaç ve akaryakıt gibi girdi fiyatları her geçen yıl katlanarak arttı. Hasada başlandı ama üreticiler emeğinin karşılığını yine alamayacak korkusu yaşıyor. Ürün makul fiyatlarla alınsın ki çiftçi 'Yeni ekim döneminde ne yapacağım, tarlamı nasıl işleyeceğim' diye düşünmesin. Ayrıca tarlasındaki ürün desenini mecburen değiştirmek zorunda olduğu için buğday eken üretici, ayçiçeğinde olduğu gibi 40 kuruş destek istiyor. Yöneticilerimizin, şartlar ne olursa olsun tarlasını ekip-biçme konusunda fedakarlık yapan üreticilerin yanında olacağına inanıyoruz."

Kaynak: anka