ALİ GÜRELİ   Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, "Pandemi nedeniyle tarımla, sanayi ile iştigal eden, ticaret yapan esnafımızın artık dayanacak gücü kalmadı. Tekrar bir kapanma demek, iflasların peş peşe gelmesi demektir” dedi. Bilgiç, aşı yaptırmamış olan vatandaşlara, bir an önce aşılarını yaptırmaları çağrısında bulundu.

Adana Ticaret Borsası temmuz ayı olağan meclis toplantısı bugün yapıldı. ATB Başkanı Bilgiç, toplantıda, 1 Temmuz’da başlayan normalleşme süreciyle birlikte vaka sayılarının tırmanışa geçtiğini anımsattı. Bilgiç, şunları söyledi:

"Pandemi nedeniyle tarımla, sanayi ile iştigal eden, ticaret yapan esnafımızın artık dayanacak gücü kalmadı. Tekrar bir kapanma demek, iflasların peş peşe gelmesi demektir. Bu sebeple aşısını yaptırmayan vatandaşlarımızın aşılarını bir an evvel yaptırmaları gerekmektedir. Bu konunun şakası yoktur. Devam eden pandemi sürecinde alınması gereken tedbirlere uymak, tüm insanlığın menfaatinedir. Hızlı bir şekilde tekrar artan vaka sayıları kontrol altına alınmalıdır. Alınmaz ise tüm iş hayatı ve ülkemiz ekonomisi süreçten çok olumsuz etkilenecektir.

Tekrar kapanma yaşanırsa üretici ürettiğini; esnaf, tüccar elindeki ürünü kime satacak? Sanayimiz duruşa geçecek, dolayısıyla çarklar dönmez hale gelecektir. Hiçbirimiz, eminim ki böyle bir durumu istemeyiz. Hem tarımda hem sanayide hem de ekonomimizin tüm alanlarında, sosyal yaşamda zarar görmemek, mahrum kalmamak için Kovid-19 korunma tedbirlerine hep beraber uymalıyız.”

KAYNAK İSRAFINA DİKKAT ÇEKTİ

ATB Meclis Başkanı Osman Bağış da pademi ve iklim krizinin küresel gıda fiyatlarında ciddi artışlara neden olduğunu dile getirdi.

Az gelişmiş ülkelerde gıdaya ulaşımın çok daha zorlaştığını, açlık sıkıntısı yaşayanların sayısının günden güne arttığını belirten Bağış, şunları kaydetti:

"Dünyada üretilen gıdanın üçte biri, yani 1 milyon 300 bin ton gıda israf ediliyor. Bu gıda israfıyla açlık çeken bütün insanları doyurmak mümkündür. Her lokma israf, dünyayı tüketiyor. 2030 yılına kadar dünya yüzde 20 daha fazla suya, yüzde 30 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyacaktır. Her alanda artan israf kaynakları yok ederken insanlığı ve dünyayı ciddi riskler beklemektedir. Gelecek nesillerin daha rahat yaşayabilmesi için tasarruf yapmaktan başka çare yoktur. Tüketeceğimizden fazla gıda alınmamalı; aşırı tüketimden vazgeçilmeli; israfı önlemeye evlerimizden başlanmalı; gençlere enerji, elektronik eşya, giysi tasarrufu aşılanmalı; su boşa akıtılmamalıdır.”

Kaynak: anka