Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni kabul etmediklerini belirterek; “1 Temmuz 2021 itibariyle yürürlüğe giren yönetmelikle karanlık bir süreç başlamıştır” açıklamasını yaptı.

Adana Tabip Odası’nda bir araya gelen Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Adana Tabip Odası, Genel Sağlık İş, SES ve TAHUD yöneticileri ile üyeleri Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni kabul etmediklerini açıkladı. Toplantıda konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, şunları söyledi:

“BU BİR CEZA YÖNETMELİĞİDİR”

“Aile hekimliği sisteminin başladığından bu yana, sistemdeki yanlışlara, tüm zorluklara rağmen mesleğimize olan saygımız ve görev bilinci içinde bireysel çabalarımızla yürütmeye çalıştığımız koruyucu hekimlik hizmetlerinde kat ettiğimiz yol yok sayılmış, bu yönetmelikle aile sağlığı merkezinde çalışanların adeta ipi çekilmiştir. Toplum sağlığının en önemli göstergesi olan koruyucu sağlık hizmetlerinin can damarını oluşturan aile sağlığı merkezlerindeki mevcut sorunlar göz önüne alınmadan çıkartılan yönetmenlik bu haliyle iş gücü, emek, zaman, motivasyon ve ekonomik kayıpların olacağı aşikardır. ‘Kervan yolda düzülür’ mantığı ile sahanın gerçeklerinden uzak ve kapalı kapılar ardında hazırlanan 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren yönetmeliğin adı, her ne kadar, 'Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği' olsa da barındırdığı koşullar, ihtar puan cetvelindeki maddeler ve şartlar sebebiyle düpedüz bir ceza yönetmeliğidir."

"YÖNETMELİK KEYFİ UYGULAMALARIN ÖNÜNÜ AÇIYOR"

Bu yönetmelikle özlük haklarımız ve iş güvencemiz, adil olmayan ceza uygulamaları ve puanları ile tehdit altına alınmaktadır. Yönetmelik barındırdığı maddelerle keyfi uygulamaların önünü açmakta, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının geleceğini ne yazıktır ki yöneticilerin insafına bırakmaktadır. Yeni bir angarya olacak şekilde dayatılan kronik hasta takiplerinin sürdürülemeyecek uluslararası projelerle değil sahanın gerçeklerine ve imkanlarına göre düzenlenmesi gerekmektedir.

Yönetmeliğin yayınlandığı andan itibaren dernekler, meslek örgütleri ve sendikaların merkezlerince hukuki açıdan masaya yatırmış, yönetmeliğin iptali talebiyle Danıştay'a art arda davaları açılmıştır. Yaşanan süreç içinde taleplerimize yanıt alınamamış, bunun üzerine yönetmeliğin iptali için alınan iş bırakma kararları tüm ülkede büyük katılımla gerçekleşmiş, lokal eylemlilik süreçleri de devam etmektedir. Bu bağlamda 04.12.2021 tarihinde İzmir’de devam edecek olan eylemlilik sürecini selamlıyoruz. Haklı davamızda tek yürek, tek vücut olarak yalnızca sağlık çalışanlarının değil, hizmet alan tüm vatandaşların da sağlık hakkı için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğimizi buradan kamuoyu ve basın ile paylaşıyoruz.” 

 

Kaynak: anka