Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu, döviz kurlarında ve faizlerdeki yükselişin inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek "Müteahhitler için fiyat farkı kararnamesi çıkarılmalı" açıklamasını yaptı.

Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu, yaptığı açıklamada, döviz kurlarındaki yükselişin, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini belirtti.

Turizm sektörünün rahatlaması için okulların geç açılmasına karar veren hükümetten benzer bir destek beklediklerini ifade eden Çakıroğlu, "Metal, çimento ve enerji maliyetlerindeki artış mutlaka dikkate alınmalı ve müteahhitler için fiyat farkı kararnamesi çıkarılmalıdır. Kamu ihalelerinde kâr maksimum yüzde 25’tir. TL son 3 ayda yüzde 35 değer kaybetti, maliyetler ise arttı. Mevcut konjonktüre göre düzenlemelerin yapılmaması, halinde kurdaki yükselişin sektöre ve bağlı 300’e yakın iş koluna olumsuz etkisi artacak. Bu da 1 yıl içinde yüzde 25-30 daralmaya yol açabilecektir" değerlendirmesini yaptı.

"SIKINTIDAN DERHAL ÇIKILMALI VE EKONOMİ YOLUNA KONULMALI"

Çakıroğlu yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"İnşaat sektörü son 7-8 aydır sıkıntılı. Kurdaki yükseliş nedeniyle maliyetler yükseldiğinden konut talebi de düşmüş ve piyasa hareketliliğini kaybetmiş halde. En kötü husus da piyasanın belirsizliği. Üreticiler sipariş almamakta. Hükümet acilen fiyat farkı kararnamesi çıkarmalı. Geçmişte 1974-1978-1981-1989 yıllarında birçok kereler çıkartılan fiyat farkı Kararnameleri ile verilen farkı yeterli bulmayan üstencilerin işlerini bırakabilecekleri şeklinde kararnameler çıkartılmıştı. 2 tercih sunulmuştu. En az yüzde 40 kadar bir fiyat farkı verilmeli, yeterli görmeyene iş bıraktırılmalıdır.

Bu şekilde, ihalelerde oluşan fiyat artışları dengelenmelidir. Ayrıca, inşaat sektöründe KDV de yüzde 1’e kadar düşürülmeli. Nitekim barınma Anayasal bir haktır. Bu sektör Türkiye’de 3 milyon kişiyi, doğrudan istihdam ediyor. SGK primlerimizi tam ve eksiksiz ödüyoruz. Sigorta primi yatırılmadan ihalelere iştirak edilememektedir. Ayrıca peşin olarak %5 peşin vergi, stopa ve damga resmi de peşin alınmaktadır. Çalışanlarımızın neredeyse tamamı dar gelirli vatandaşlardır. İnsanlar günlük kazanıp harcamaktadırlar. Oluşan bu çıkmazda türbülanstan derhal çıkmalı ve ekonomiyi yoluna koymalıyız, bu durum hepimizi ilgilendiriyor.

"İFLASLAR FİYAT FARKI KARARNAMESİ İLE BİTİRİLEBİLİR"

Piyasada anormal artışlar olması halinde devletin verdiği TEFE-TÜFE yüzde 10-15 gibi bir oran çok yetersiz kalır ve piyasa şartlarına göre fiyat farkı verilmezse müteahhitler batarlar. Geçmişte de bu tür istikrarsız dönemlerde hükümetler fiyat farkı kararnameleri çıkartılarak; isteyenlerin bu farka razı olup devem etmesini, istemeyenlerin işi bırakmaları sağlanıp iflaslar önlenmiştir. Bırakalım batsınlar felsefesi, günümüzde devletin yapmayacağı bir eylemdir. Çok acil olarak resmi sektör işi yapan üstenciler için bir fiyat farkı kararnamesi çıkarılmalı iflaslar önlenmelidir.”

Kaynak: anka