ALİ GÜRELİ

Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Berman Mantı, “Ülkemizde her 10 kadından 7’si iş bulamıyor. Kadınların istihdama katılım oranı yüzde 29,3 ve maalesef 15 yaş üzeri 20 milyon kadın iş yaşamı dışında kalıyor. 9 milyon 635 bin ev kadını iş gücüne dahil olamıyor” açıklamasını yaptı.

Adana İş Kadınları Derneği Başkanı Berman Mantı, derneğin olağan genel kurulunda, yeniden başkan olarak seçildi. Kalkınma ve büyüme için kadın istihdam oranını artırmanın ekonomide ön şart ve hedef olması gerektiğini söyledi. Demografik şartlar ve teknolojik gelişmelerin yakın bir gelecekte global ekonominin tüm sıralamasını yeniden belirleyeceğini söyleyen Mantı, şöyle konuştu:

"Yeryüzü maalesef sadece yaşadığımız şehir ve ülke ile sınırlı değil. Komşu ülkeler bir kenara Alaska’daki küresel ısınma çalışmaları, Güney Kore’de geliştirilen yeni bir teknoloji bile hepimizin ekonomik eğilimlerini yeniden belirleyecek. Pandemi koşulları tüm dünyaya bu eğilimleri yeniden gözden geçirme fırsatı sundu. Bu çaptaki bir ekonomik rekabet için artık kadın istihdam oranını konuşmuyor olmamız hepimiz için anlaşılabilir bir hedef ve görev olmalı. Türkiye’de maalesef 15 yaş üzeri 30 milyon 695 kadın nüfusundan sadece 10 milyon 723 bini işgücüne katılabiliyor. Ülkemizde her 10 kadından 7’si iş bulamıyor. Kadınların istihdama katılım oranı yüzde 29,3 ve maalesef 15 yaş üzeri 20 milyon kadın iş yaşamı dışında kalıyor. 9 milyon 635 bin ev kadını iş gücüne dahil olamıyor.

“EŞİTLİK ANLAYIŞIMIZIN HER ZAMAN ARKASINDAYIZ”

Evde, sosyal hayatta, siyasette ve tabi ki iş hayatında kadına yüklenen cinsiyetçi rolleri kabul etmeyerek kendi varlığımızın sesi olacağız. Elimizi attığımız her işte gücümüzü defalarca kez ortaya koyduk ve bu başarılarımızın devamını da getireceğiz. Bundan tam 22 sene önce kadın tanımının henüz arandığı yıllardı. Tanımlar da kavramlar da bugünün iş dünyasından oldukça uzaktı. Anadolu’da, Adana’da 60 yürekli kadın bir araya gelerek kadının yengelik sıfatından iş kadınlığı sıfatına ulaşması için bir varoluş serüveni başlattı. Bugün bu varoluş serüveni, ilk kuruluş gününün anısına her geçen gün artan ivme ve motivasyonla iş dünyasında kadın istihdam ve girişimciliğini artırmak için sonsuz bir gayretin içinde mücadeleye devam edeceğiz. İŞKAD olarak kadınlarımız için seferber olduk. Türkiye’de kurulan ilk iş kadınları derneği İŞKAD bayrağını daima dalgalandıracağız.

Bunlardan ilki henüz evinin dışına çıkamamış ama çıkmak arzu ve çabası içinde mücadele edenler, yani evinde üreten kadınlar olacak. Diğeri evinin dışına çıkabilmiş ama henüz hedefleri için yön arayışı içerisinde olanlar. Diğer profilimiz ise iş hayatı içerisine entegre olmuş, yönünü bulmuş daha katma değeri yüksek ürünlere ulaşabilme konusunda Network aşamasına gelebilmiş kadınlarımızdır. Ekonomiye doğrudan ve dolaylı olarak katkı sunan bu kadınlarımızın tecrübe ve birikim anlamında kendi içlerindeki entegrasyonu da kadın iş gücü motivasyonu açısından önemsiyor ve bu ilişkiyi de kurma noktasında köprü olmaya çalışıyoruz.

"KADIN VE ERKEK İŞ GÜCÜNDE EL ELE OLMALI"

Ortaya çıkardığımız projeler sayesinde birçok kadının üretim alanında aktifleşmesine ve kendi ekonomik gücünü eline almasına imkan sunduk. Bundan sonraki dönemlerde de özveriyle çalışacağız. Biz kadınlar birlik içinde oldukça eril zihniyetin bakışları altında ezilmeyecek ve cinsiyet eşitsizliğinin darbelerini almayacağız. Eğitim ve üretimin olduğu her yerde başarı vardır. Başarı da refah bir toplumun sağlayıcısıdır. Her zaman dediğimiz gibi toplumun diğer yarısı olan kadınları saf dışı bırakmadan yürünen bu yol, hep daha istikrarlı ve daha güçlü aşılır. Bu yüzden de kadın - erkek demeden iş gücünde el ele olmalı, ülkemizin ve toplumumuzun gücüne güç katmalıyız."

İŞKAD'ın yeni yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu:

"Durdane Ateş, Süheyla Gergin, Huriye Yamanyılmaz, Ayşe Aslan, Ülkü Tolunay ve Sakine Gökdoğan."

 

Kaynak: anka