LEVENT HAZER

Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde fındık hasadı yapan çiftçiler, rekoltede bu yıl umduklarını bulamadılar. Kaynarcalı fındık üreticileri geçen seneye oranla bu sene fındık hasadında düşüş yaşanırken, verilen fiyatlardan da mutlu olmadıklarını bildirdiler.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar’da fındık üreticilerine şu önerilerde bulundu:

“FINDIKTA YÜZDE 20’LİK BİR DÜŞÜŞ OLDUĞUNU KEŞFETTİK”

“Geçen yıla oranla ilçemizdeki fındık rekolte alanında İlçe Tarım Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz çalışmalarımız neticesinde fındıkta yüzde 20’lik bir düşüş olduğunu keşfettik. Bunun sebebi de fındıkta döllenme sorununun yaşanmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek için özellikle fındık toplandıktan sonra uygulamamız gereken çinko, bor ve MKP içerikli yaprak gübrelerini fındık hasadından sonra bunu muhakkak uygulamasını çiftçilerimizden istirham ediyoruz. Bunu uygulasınlar ki, önümüzdeki yıl fındık veriminde bir artışın olacağını kendileri de farkına varacaktır. Hatta ve hatta bu uygulamaları 2 defa yapıtlıklarında fındık veriminin daha da arttığını göreceklerdir. Geçen yıl 2 defa yapılan bu uygulamalarda fındık verimlerinde düşüşün olduğu fakat çok az bir miktarda düşüş olduğu ortaya çıkmıştır. Ben çiftçilerimizden tekrar istirham ediyorum. Fındık hasadı sonrasında muhakkak bu uygulamaları yapsınlar.”

“YA FINDIKÇILIĞI BIRAKACAĞIZ YA DA KADERİMİZE BOYUN EĞİP BU ŞEKİLDE DEVAM EDECEĞİZ”

Kaynarca İlçesi Karamanlar Mahallesinde yaşayan ve çiftçilik ile uğraşan Şafak Altıntaş ise mutsuzluğunu şöyle dile getirdi:

“Bu bahçemiz 7 dönüm 700 metrekare. Geçen sene yaklaşık 2 ton fındık aldık. Geçen seneye nazaran bu sene aldığımız ürünü yaklaşık 400 kilo olarak tahmin ediyoruz. Fındığa verilen fiyattan memnun değiliz. Geçen sene gübrenin tonu 2 bin lira olurken bu sene 4 bin 200 lira oldu. Fındık üretimi gerçekten meşakkatli ve zor bir iş. Bunun yanında girdi maliyetlerinin de yükselmesiyle fındık fiyatının stabil kaldı. Geçen seneki fındık fiyatıyla bu seneki fındık fiyatı arasında çok bir fark yok. Fındık işçisine verilen parada yaklaşık yüzde 20 oranında artış oldu. Gübrede yüzde 100 artış oldu. Biz bugünden sonra fındığı yavaş yavaş bırakıp kendimizi daha karlı ürünlere geçmek için hazırlıyoruz. Verilen fiyattan memnun değiliz, üretmeye çabalamaya gayret gösteriyoruz ama yapılanlar bize yetersiz geliyor. Fındıktaki genel düşüşü biz değişen iklim şartlarına, yapılan müdahalelere ve fazla ilaç kullanmalara bağlıyoruz. İlacı kesmemize rağmen fındığın toparlanması bize yaklaşık 10 yıl kadar bir süreye mal olacak. Bu süre içerisinde biz ya fındıkçılığı bırakacağız ya da kaderimize boyun eğip bu şekilde devam edeceğiz.”

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Fındık bahçesi detay

* Kabuklu fındık detay

* Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar

* Fındık üreticisi Şafak Altıntaş

 

Kaynak: anka