RAMİZ KAAN OKTAR

Sakarya’nın Kocaeli ilçesinde 28 Nisan 2020’de bir evde çıkan yangında 9 yaşındaki Şiyar Kılıç’ın ölümüyle devam eden dava, 16 Kasım 2021’e ertelendi.

Bugün Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan üçüncü duruşmaya; tutuklu sanıklar Gülizar A., Hami K., Yasin K. ile Emine K.; Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı. Sistemde yaşanan sorun nedeniyle, sanık Hami K.’nın beyanları alınamadı.

SANIKLAR TAHLİYE TALEP ETTİ

Hami K.’nin kardeşi Yasin K., olayla ilgisi olmadığını savundu, “Bunların hepsi abimin yüzünden başımıza geldi. Ben ölen çocuğa zarar vermedim. Şiyar'ın kardeşleri de benim yanımda kalıyorlardı. Ben suçsuzum, tahliyemi talep ediyorum” dedi.

Anne Gülizar A. ise “Ben içerideyken suçsuz olduğumu size kanıtlayamıyorum. Dışarıda olsam oğluma zarar vermediğimi size kanıtlardım. Yasin ve annesinin de bir suçu olmadığına eminim. Hami zaten ailesine zarar veren biriymiş. Tahliyemi istiyorum” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, bir önceki duruşmada talep edilen belgeleri zapta geçirdi. Adli Tıp Kurumu’ndan talep edilen ve Şiyar Kılıç’ın tacize uğradığı yönündeki iddialarla ilgili rapor incelendi. Raporda, “Şiyar Kılıç’ın cesedinin tamamen yandığı için istismar bulgusunun tespit edilemeyeceği” yönünde tespitin yer aldığı görüldü.

Yargılama, 16 Kasım’a ertelendi. Şiyar Kılıç’ın avukatı Gültekin Gepek, duruşmanın ardından şu açıklamayı yaptı:

“Duruşma 16 Kasım’a ertelendi ve tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar verildi. Adli Tıp’tan gelen yeni bir rapor vardı. Maktul Şiyar Kılıç’ın ölmeden önce cinsel istismar ya da cinsel saldırıya uğrayıp uğramadığına dair istenen raporda, cesedin yanarak kömürleşmiş olmasından dolayı tespitinin mümkün olmadığı, adli tahkikat sonucu söz konusu cinsel istismarın tespit edilemeyeceğine karar verildi.”

“ŞİYAR’I YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ”

UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği Sakarya Hukuk Koordinatörü Avukat Nur Banu Oğuz ise şunları söyledi:

“Annesi ve annesinin sevgilisi tarafından canice katledilen Şiyar Kılıç’ın duruşmasındaydık. Duruşma, sanıkların dinlenilmesi ardından 16 Kasım saat 14:45’e ertelendi. Adli Tıp raporunda çocuğumuzun cesedinin kömürleşmiş olmasından dolayı herhangi bir cinsel istismara uğrayıp uğramadığı konusunda delil bulunamadığına karar verildi. Çocuğumuz canice katledilmiştir. Biz bu davanın devamında da takipçisi olacağız ve Şiyar’ı hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız. Çocuklar vatandır diyerek çıktığımız bu yolun devamında da tüm çocukların sesi olmaya devam edeceğiz.”

NE OLMUŞTU?

Olay, 28 Nisan 2020 tarihinde, Kocaali ilçesi Karşı Mahalle Mahallesi Gökçekız Sokak’ta yaşandı. 9 yaşındaki Şiyar Kılıç’ın evde çıkan yangın sonrasında itfaiye ekiplerince ölü bulunmasının ardından baba Samet Kılıç bir televizyon kanalında programa çıkarak oğlunun şüpheli ölümünün aydınlatılması için yardım istemişti. Şiyar Kılıç’ın annesi Gülizar A. ise 26 Ağustos’ta aynı programa katılarak, “Sevgilim Hami K., oğlumu yangından önce öldüresiye dövdü, yerden kalkamadı. Öldü sandım. Hami K., 3 çocuğumu da demir çubuklarla taciz ediyordu” demesi üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği, itirafı ihbar kabul edip canlı yayında anne Gülizar A. ve sevgilisi Hami K.’yi gözaltına alarak Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne getirmişti. Yapılan incelemede Şiyar'ın öldürülmesi olayından bilgisi oldukları belirlenen Hami K.’nin annesi Emine K. ve kardeşi Yasin K. de gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan dört kişi sonra tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Avukat Gültekin Gepek

* Avukat Nur Banu Oğuz

 

 

Kaynak: anka